Organiseer je trip naar IJsland

Wanneer ga je wandelen in IJsland?

IJsland heeft een kort wandelseizoen.

In mei is het binnenland nog gesloten voor het verkeer. Er is geen doorkomen aan door het vele smeltwater. Pas in juni begint het binnenland open te gaan. De Laugavegur trail bijvoorbeeld, die in Landmannalaugar start, is bereikbaar via de F208 route die gemiddeld pas op 16 juni opengaat.

Je zal in mei-juni dus vooral wandelingen maken vanaf de ringweg of in de Westfjorden. Toch heeft zo vroeg in het seizoen wandelen ook zijn voordelen: er zijn nog veel sneeuwvelden te zien, het blijft langer licht en er zijn nog niet zoveel toeristen.

Het kernseizoen loopt van juli tot half augustus. Vanaf half juli zijn de laatste F-Roads in het binnenland open. Ook alle berghutten zijn dan open. Vanaf half augustus neemt het daglicht af, en begint het seizoen al op zijn einde te lopen.

Gemiddelde datums wanneer de F-roads berijdbaar worden.

Regent het altijd in IJsland?

Welnee. Niet altijd.

Als je het klimatogram van Reykjavik vergelijkt met dat van Brussel, dan zie je dat er in juli 70 mm neerslag valt in Brussel en slechts 50 mm in Reykjavik. Gemiddeld genomen lijkt IJsland in de zomer zelfs droger dan België.  

Maar opgelet voor dit gemiddelde: de neerslag valt in IJsland erg verschillend van regio tot regio. Het binnenland is vrijwel droog, maar langs de kust – en vooral in het zuiden – valt er veel meer neerslag. In juli valt er in het zuiden zelfs 200 tot 500 mm regen, dat is bijna tien keer zoveel als in België.

Hou er dus rekening mee dat je in IJsland allicht enkele dagen veel regen zal moeten verduren.

Is het koud in IJsland?

Tijdens de zomer bedraagt de gemiddelde temperatuur in IJsland 10° Celsius. Maar op zonnige dagen kan de temperatuur oplopen tot 18° Celsius.

Vriezen doet het niet, tenzij je op een gletsjer gaat kamperen.

De neerslag varieert enorm per regio (kaartje juli).

Klimaat IJsland

Website van het meteorologisch instituut van IJsland.

Alle info over weer & klimaat.

https://en.vedur.is

Hoe reis je naar IJsland?

Vliegtuig

Vliegen naar IJsland is niet superduur. Een ticket Brussel-Reykjavik H/T met bagage kost zo’n 400 euro. De vlucht duurt ongeveer 3 u.

Online tickets boek je op de website van Icelandair. Je kan uiteraard ook bij een reisbureau terecht.

Boot

Er is een interessant alternatief voor het vliegtuig: je kan ook met de boot naar IJsland! Een heerlijke rustige manier om te reizen en onderweg je reis in detail voor te bereiden. 

De M/S Norröna vaart wekelijks van Hirsthals in Denemarken naar Seyðisfjörður in IJsland. Het is een prachtig schip dat de luxe van een echte cruise biedt. Er zijn verschillende restaurants, bars, winkels en een hot tub buiten op het bovendek. Neem dus zeker je zwempak mee!

De afstand Brussel – Hirsthals bedraagt 1100 km, dat is met de auto ongeveer 11 u. rijden. Met het openbaar vervoer doe je er 15 – 20 u. over, een combinatie van trein en bus. 

De ferry naar IJsland wordt georganiseerd door Smyril line. Hij vaart er 2 dagen over. Reken dus voor het gehele traject 3-4 dagen enkel. Boek tijdig, want de tickets zijn snel uitverkocht. Je kan online boeken of via een reisbureau.

De Smyril Line doet onderweg de Faeröer eilanden aan. Het is een optie om een paar dagen op die eilanden te blijven, en pas met de volgende ferry verder te varen. Je ticket wordt hierdoor zelfs goedkoper. Maar je hebt wel minder dagen over in IJsland.

Voordeel van de ferry is dat je niet alleen je eigen wagen (of fiets) kan meenemen, maar ook alle kampeermateriaal en een voorraad aan eten en drinken. Je spaart hiermee wel wat op je budget, want IJsland is niet goedkoop om je te bevoorraden. Check zeker de invoer beperkingen op de website van de IJslandse douane, want er zijn controles.

Zowel in Hirsthals als in Seyðisfjörður is er een ruime camping vlakbij de haven. Het is er een gezellige drukte, want iedereen moet er zijn op de avond voor de ferry vaart.

Vliegen naar IJsland

Website van Icelandair

www.icelandair.com/nl-nl

Met de boot naar IJsland

Website van Smyrilline ferry

www.smyrilline.nl

Douane IJsland

Website met de invoerbeperkingen voor IJsland.

Check hoeveel voedsel en alcohol je mag meeneme.

www.tollur.is

Hoe reis je in IJsland?

Kleine huurauto

De meeste toeristen huren een klein autootje om in IJsland rond te toeren. Je hebt hiermee heel wat autonomie, maar het nadeel is dat je bewegingsveld beperkt is tot de geasfalteerde wegen. Dat zijn de wegen in en rond Reykjavik en de andere steden, plus de ringweg. Deze ringweg volgt de volledige kust omheen het eiland. Vanaf de ringweg kan je al heel wat mooie wandelingen maken. Een kleine auto huren kost zo’n 800 – 1000 euro voor 2 weken.

4WD

Als je ook in het ruwe binnenland wil wandelen, dat zal je een vervoermiddel moeten kiezen dat ook off-road kan rijden. De wegen in het binnenland worden ‘Mountainroads’ genoemd. Ze worden aangeduid met de letter ‘F’. Deze wegen zijn niet geasfalteerd en er zijn vaak geen bruggen, zodat je soms rivieren moet oversteken.

Het is niet toegelaten om met een kleine huurauto op deze wegen te rijden. Maar je kan een kleine 4 WD huren zoals een Suzuki Vitara voor ongeveer 1600 euro voor 2 weken. Hiermee kan je de eenvoudige F-Roads rijden zonder brokken te maken. 

Met een 4 WD met high clearing (die hoog op zijn wielen staat) zoals een Landrover Defender of een Toyota Landcruiser kan je ook moeilijker terrein aan, met diepere river crossings. Maar dan moet je wel ervaring hebben met offroad rijden.

Heb je geen ervaring met offroad rijden, dan blijf je best op de  gemakkelijke F-Roads. De autoverhuurder zal je zeker vertellen welke wegen je wel en niet mag nemen. Deze routes worden regelmatig gereden, je kan dus gewoon de sporen van een voorganger volgen.

Op de website van de IJslandse wegendienst vind je alle informatie over de F-Roads. Er is ook altijd een up-to-date kaartje met de toestand van de wegen, zodat je kunt volgen wanneer de F-Roads in de lente open gaan nadat het smeltwater is verdwenen.

Situatie wegennet begin juni 2019: de gearceerde gebieden zijn nog niet open voor het verkeer.

Wegen in IJsland

Website van de IJslandse wegendienst.

Alle info over de situatie van de wegen.

http://www.road.is

Het is absoluut verboden om naast de F-Roads te rijden: het landschap is heel kwetsbaar en bandensporen blijven nog héél lang zichtbaar. Je krijgt terecht een stevige boete als je betrapt wordt.

Een paar tips voor het off-road rijden

Het is onmogelijk om op een website een spoedcursus offroad te geven, maar met een paar tips kan je zeker de eenvoudige F-Roads aan.

Huurauto

  • Vraag aan de autoverhuurder welke F-Roads je wel en niet met deze wagen mag rijden. Respecteer dit.
  • Vraag aan de autoverhuurder hoe je de wagen in en uit 4 WD stand zet. Hiermee verander je de aandrijving van 2 naar 4 wielen waardoor je minder makkelijk gaat slippen op losse ondergrond. Schakel 4 WD uit op asfalt om de aandrijving niet te beschadigen.
  • Kijk na of je reservewiel in orde is en of er materiaal aanwezig is om een wiel te vervangen.
  • Zorg dat je voldoende brandstof hebt voor het traject dat je wil rijden. De tankstations staan op de wegenkaarten aangeduid. Vraag eventueel aan de verhuurder om een jerrycan.

4 WD rijden

  • Op grind of zand schakel je gewoon een versnelling lager, rij rustig tegen een gelijkmatige snelheid.
  • In heel los zand of diepe modder zet je de wagen in 4 WD. Maar op gemakkelijke F-Roads zal je zo’n terrein niet hoeven te trotseren.
  • Als je een rivier moet oversteken, stap dan uit en bekijk de bandensporen van je voorgangers, zo weet je welk traject je best volgt. Zet je wagen in eerste versnelling en zo mogelijk in 4 WD en rij er traag doorheen zonder te stoppen of te schakelen. Schakel altijd voor je een hindernis neemt.
  • Verken de rivieroversteek zo nodig eerst helemaal te voet, zo weet je hoe diep het is en of er onder water rotsblokken liggen die hoger zijn dan de bodemvrijheid van je wagen. Gooi die blokken opzij of rij ernaast. Maar ook hier: op gemakkelijke F-Roads zal dit allicht niet nodig zijn.
  • Sta je voor een hindernis die je niet goed durft te nemen, wacht dan tot er een 4 WD rijder met meer ervaring komt. Hij zal je zeker helpen.
  • Mocht je toch vastrijden, probeer dan niet verder vooruit te rijden maar rij achterwaarts terug.

Bus

Als je een meerdaagse trekking maakt, dan is het jammer om een huurauto te betalen die je niet gebruikt. De bus is dan een goede oplossing, zeker als het eindpunt van je trekking verschilt van je startpunt.

In IJsland is er een goed netwerk van bussen. In het binnenland zijn dit 4WD bussen die overal doorheen kunnen. Je kan deze bussen online boeken, wat je zeker tijdig moet doen want ze zijn in het hoogseizoen snel volgeboekt.

Je kan een enkel ticket boeken naar een specifieke bestemming, of je kan een traject boeken dat je naar eigen keuze kan onderbreken om een wandeling te maken. Je reist dan met een volgende bus terug verder. Er is ook zo’n ticket dat de hele ringweg afreist.

Een voorbeeld : een busrit van Reykjavik naar Landmannalaugar (de start van de Laugavegur trekking) kost 60 Euro per persoon. De volledige ringweg : 250 Euro per persoon.

Superjeep taxi

Als je trekking op een plaats start waar geen busverbindingen zijn, dan zal je een superjeep taxi moeten huren. Een comfortabele maar dure oplossing.

Een voorbeeld : een taxirit naar de start van de Lónsöræfi trail kost 500 Euro per voertuig.

Binnenlandse vluchten

Er zijn binnenlandse vluchten mogelijk vanaf 150 Euro. Voor lange afstanden kan een vliegticket goedkoper en veel sneller zijn dan een busverbinding.

Waar logeer je in IJsland?

Camperen

De meest flexibele en goedkoopste manier om te logeren in IJsland is kamperen. Campings variëren van heel basic tot prima uitgeruste terreinen met overdekte kookruimte en wasmachine. Reserveren hoeft niet, prijzen variëren van 10 – 15 euro per persoon. Voor de grotere campings kan je een kampeerkaart kopen. Je mag in principe vrij kamperen in IJsland, maar niet in beschermde natuurgebieden of privé tuintjes.

Berghutten

In het binnenland zijn er berghutten, die je enigszins kan vergelijken met de hutten in de Alpen. Ze zijn veelal meer basic maar wel prima verzorgd. Deze hutten kan je online reserveren, wat je voor populaire hutten (zoals de hutten op de Laugavegur trekking) best lang op voorhand doet. Prijzen variëren van 30 – 50 euro per persoon.

Er zijn ook heel wat onbewaakte hutten. Je kan tegen betaling een toegangscode ophalen in de dichtstbijzijnde camping of berghut. Vraag meteen welke faciliteiten er in de hut aanwezig zijn. Deze hutten worden relatief weinig gebruikt, reserveren is normaal gezien niet nodig.

Hotel

Je kan ook logeren in een hotel. Hier variëren de prijzen van duur tot heel duur. Ook hier geldt: tijdig boeken, want de accommodatie is snel volgeboekt in de zomer. IJsland is populair!

Prijzen meestal vanaf 100 euro per kamer. Hostels zijn meestal een stuk goedkoper.

Hutten reserveren in IJsland

De hutten in IJsland worden door diverse organisaties uitgebaat. 

Via deze websites kan je de meeste hutten boeken:

  • www.fi.is
  • www.volcanohuts.com
  • www.ferdaf.is
  • www.utivist.is
  • www.nat.is/mountain-huts-in-iceland

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!