Logo WPNT S

Start met wandelen

Stappenplan

Van starter tot expert

Iedereen kan wandelen, maar niet iedereen is een geboren kaartlezer, kent het juiste materiaal of heeft voldoende fysiek om straffe wandelingen te maken. 

Voor starters die vanaf nul moeten beginnen: dit is een stappenplan dat je kan doorlopen om je vaardigheden en conditie geleidelijk aan op te bouwen.

Wandelen voor starters

STAP 1 : Kennismaking

Maak als starter eerst een paar familiewandelingen. Dat zijn wandelingen van 6 km tot 12 km, over goed bewegwijzerde paden die makkelijk stappen. 

Als wandelen je ding is, ga dan over naar stap 2.

Wandelen voor starters

STAP 2 : Starter

Beloon jezelf met een paar goeie wandelschoenen, ze zijn het belangrijkste uitrustingsstuk dat je nodig hebt. Lees het hoofdstuk over schoenen voor je naar de winkel stapt, dan koop je meteen de juiste schoenen.

Maak nog meer familiewandelingen, maar kies nu ook voor langere wandelingen met moeilijker terrein en meer reliëf.   

Koop een kaart en een eenvoudig plaatkompas. Volg de cursus Kaart en Kompas. Maak nog steeds wandelingen die op het terrein goed bewegwijzerd zijn, maar probeer mee te volgen op de kaart en leer al doende kaartlezen.

Wandelen voor starters

STAP 3 : Wandelaar

Beloon jezelf met een rugzak. Wil je ook bij regenweer gaan wandelen, koop dan een goede regenjas of een goedkope poncho en een kaartentas om je kaart droog te houden. Heb je geen sterke knieën en wil je toch wandelingen met veel reliëf stappen, koop dan een paar wandelstokken.

Zet de stap naar dagstappers, in Vlaanderen of in de Ardennen. Je zal het steeds prettiger vinden om langere afstanden met meer hoogteverschillen te stappen. Maak er een kunst van om steeds de mooiste wandelingen uit te kiezen.

Maak ook wandelingen die niet volledig op het terrein bewegwijzerd zijn. Een wandelkaart en een kompas zijn nu onontbeerlijk. Kies een wandelapp voor je gsm en gebruik die samen met je papieren kaart. Lees het artikel Beste Navigatie app om een app te kiezen. Als je voor ViewRanger kiest, volg dan de cursus ViewRanger.  

Wandelen voor starters

STAP 4 : Ervaren wandelaar

Beloon jezelf met een Zwitsers zakmes en schaf je een volledige wandelkledij aan. Lees het hoofdstuk over kledij en maak de juiste keuze tussen wat je in de wandelsupermarkt koopt en het dure spul dat je in een outdoorwinkel koopt.

Je kan nu alle dagstappers in Vlaanderen en de Ardennen maken. 

Stippel nu ook zelf je wandelingen uit. Vertrek steeds van een bestaande wandeling, die kennen de mooiste paadjes en weten welk terrein privé is. Gebruik niet alleen een papieren kaart, maar teken ook zelf een route uit met ViewRanger. Je kan hierbij starten met een GPX- track die je van het internet haalt. 

Als je wil investeren, dan kan je ook de stap zetten naar een Garmin outdoor gps en je wandelingen uitzetten met Garmin’s Basecamp, volg dan de cursus Navigeren met een Garmin gps. 

Vervolgstap: bergwandelen

Je kan natuurlijk nog veel verder gaan. Zolang het bij wandelen blijft kan je de meeste routes wel op eigen houtje aan, ook in het buitenland of in de bergen. Maak in de bergen familiewandelingen die je zonder probleem aankan. Je mag ze gerust fysiek zwaarder maken, maar kijk uit voor technisch moeilijke trajecten. Maak zo’n wandeling eerst met iemand die veel ervaring heeft met bergwandelingen.

Wil je ook Via Ferrata’s stappen of wil je beginnen met bergklimmen, dan moet je eerst een degelijke opleiding volgen. 

www.klimenbergsportfederatie.be

Via Ferrata

Via ferrata in de Alpen, Stubai, Oostenrijk

Vervolgstap: meerdaagse trekkings

Ook meerdaagse wandelingen met bivak zijn een toffe vervolgstap. Je hebt dan een goede fysiek nodig want je draagt een zwaardere rugzak en je moet elke dag opnieuw op stap. En je hebt natuurlijk een pak meer materiaal nodig : een grote rugzak, tent, slaapmatje, slaapzak en kookgerief. 

Ook hier kan je het allemaal zelf uitvissen of een opleiding volgen.    

www.hikingadvisor.be

Meerdaagse trekkings België

Meerdaagse trekking in de Ardennen

Vervolgstap: expedities

Meerdaagse wandelingen in onherbergzame gebieden zijn het echte avontuur. Maar ze kunnen al snel het karakter van een kleine expeditie aannemen. Misschien ontmoet je beren, je steekt woeste rivieren over of je navigeert door onbekend terrein zonder paden of goede kaarten. Je rugzak wordt verder opgevuld met bevoorrading voor meerdere dagen. Je leert grammetjes tellen. Zo’n tocht vergt veel voorbereiding. Je kan die best in groep ondernemen met mensen die voldoende ervaring hebben.

Expedities organiseren in Groenland

Op stap in Oost-Groenland met volledige bepakking en eten voor acht dagen.

Winter

Tenslotte nog iets over de seizoenen. Een zomerse wandeling is totaal verschillend van een wintertocht. Sneeuw in een onherbergzaam gebied kan behoorlijk gevaarlijk zijn. Kijk uit wat je doet in de winter en neem geen risico’s.

Vragen / Aanvullingen ?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel hier je vraag!