Logo WPNT S

Start met wandelen

Stappenplan

Van beginner tot expert

Van beginner
tot expert

Iedereen kan wandelen, maar niet iedereen is een geboren kaartlezer, heeft de juiste uitrusting of voldoende fysieke conditie om de meest avontuurlijke wandelingen te maken. 

Voor beginners die vanaf nul moeten starten: dit is een stappenplan dat je kan doorlopen om je vaardigheden en conditie geleidelijk aan op te bouwen.

Wandelen voor starters

STAP 1 : Beginner

Maak als starter dicht bij huis een paar korte wandelingen van 8 tot 16 kilometer over goed bewegwijzerde paden die makkelijk stappen. Je vindt hiervoor inspiratie bij familiewandelingen

Als wandelen je ding is, maak dan nog meer familiewandelingen, maar kies nu ook voor langere tochten in de Ardennen met moeilijker terrein en meer reliëf.

Beloon jezelf met een paar goeie wandelschoenen, ze zijn het belangrijkste uitrustingsstuk dat je nodig hebt. Lees het hoofdstuk over schoenen voor je naar de winkel stapt, dan koop je meteen de juiste schoenen. Voor al het andere materiaal kan je terugvallen op wat je reeds hebt, of je kan je goedkoop bevoorraden in de outdoor supermarkt.

Koop een kaart en een eenvoudig plaatkompas. Volg de cursus Kaart en Kompas. Maak nog steeds wandelingen die op het terrein goed bewegwijzerd zijn, maar probeer mee te volgen op de kaart en leer al doende kaartlezen.

Wandelen voor starters

STAP 2 : Wandelaar

Beloon jezelf met een rugzak. Wil je ook bij regenweer gaan wandelen, koop dan een goede regenjas of een goedkope poncho en een kaartentas om je kaart droog te houden. Heb je geen sterke knieën en wil je toch wandelingen met veel reliëf stappen, koop dan een paar wandelstokken.

Zet de stap naar dagstappers, in Vlaanderen of in de Ardennen. Je zal het steeds prettiger vinden om langere afstanden met meer hoogteverschillen te stappen. Maak er een kunst van om steeds de mooiste wandelingen uit te kiezen.

Maak ook wandelingen die niet volledig op het terrein bewegwijzerd zijn. Een wandelkaart en een kompas zijn nu onontbeerlijk. Kies een wandelapp voor je gsm en gebruik die samen met je papieren kaart. Lees het artikel Beste Navigatie app om een app te kiezen. Als je voor OutdoorActive kiest, volg dan de cursus OutdoorActive

Wandelen voor starters

STAP 3 : Expert

Je kan natuurlijk nog veel verder gaan. Je kan zowel in de bergen als in het hoge noorden op eigen houtje heel fijne wandelingen maken, mits je de nodige wandeltechnieken beheerst. Maar dan ben je geen beginner meer.

Bergwandelen

Vroeg of laat trekt elke wandelaar naar de bergen. Start naar berghutten, dat zijn meestal vrij makkelijke paden die iedereen aankan. Je mag ze gerust fysiek zwaarder maken, maar kijk uit voor technisch moeilijke trajecten. Maak zo’n wandeling eerst met iemand die veel ervaring heeft met bergwandelingen.

Wil je ook Via Ferrata’s stappen of wil je beginnen met bergklimmen, dan moet je eerst een degelijke opleiding volgen. 

www.klimenbergsportfederatie.be

Via Ferrata

Via ferrata in de Alpen, Stubai, Oostenrijk

Meerdaagse trekkings

Ook meerdaagse wandelingen met bivak zijn een toffe vervolgstap. Je hebt dan een goede fysiek nodig want je draagt een zwaardere rugzak en je moet elke dag opnieuw op stap. En je hebt natuurlijk een pak meer materiaal nodig : een grote rugzak, tent, slaapmatje, slaapzak en kookgerief. 

Ook hier kan je het allemaal zelf uitvissen of een opleiding volgen.    

www.hikingadvisor.be

Meerdaagse trekkings België

Meerdaagse trekking in de Ardennen

Expedities

Meerdaagse wandelingen in onherbergzame gebieden zijn het echte avontuur. Maar ze kunnen al snel het karakter van een kleine expeditie aannemen. Misschien ontmoet je beren, je steekt woeste rivieren over of je navigeert door onbekend terrein zonder paden of goede kaarten. Je rugzak wordt verder opgevuld met bevoorrading voor meerdere dagen. Je leert grammetjes tellen. Zo’n tocht vergt veel voorbereiding. Je kan die best in groep ondernemen met mensen die voldoende ervaring hebben.

Expedities organiseren in Groenland

Op stap in Oost-Groenland met volledige bepakking en eten voor acht dagen.

Winter

Tenslotte nog iets over de seizoenen. Een zomerse wandeling is totaal verschillend van een wintertocht. Sneeuw in een onherbergzaam gebied kan behoorlijk gevaarlijk zijn. Kijk uit wat je doet in de winter en neem geen risico’s.

Klik op de tabel om te vergroten

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!