Wandelen en jacht in België

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Je maakt een mooie herfstwandeling in de Ardennen en plots blijkt dat het pad versperd is omwille van een jachtpartij. Verder wandelen is geen optie. Er zit dan niets anders op dan rechtsomkeer te maken. Je fijne wandeldag is meteen om zeep. Misschien kun je je route nog aanpassen en zo je wandeldag toch nog enigszins redden, maar het blijft een teleurstelling. 

Nog erger is het als je met de jacht zelf geconfronteerd wordt. Een ontmoeting met mannen in camouflagepakken, uitgerust met jeeps en wapens is voor veel wandelaars een erg onaangename ervaring. Zeker als je ook nog eens dode dieren te zien krijgt. Heb je kinderen bij, dan kan je hen best zo’n ervaring besparen. 

Toch is de herfst een veel te prachtig wandelseizoen om uit vrees voor de jacht je wandelplannen op te bergen. 

In dit artikel kom je te weten waar je informatie vindt over geplande jachtpartijen, zodat je een streek kunt uitkiezen waar het op dat moment veilig wandelen is. Je leert ook welke jachtaffichages er zijn, zodat je op het terrein correct kunt beoordelen of je je wandeling wel of niet veilig kunt verderzetten.

Het jachtseizoen

Het jachtseizoen (drijfjacht – battues) loopt in principe alleen tijdens de herfst, van 1 oktober tot 31 december. Jagers nemen echter steeds meer de vrijheid om hun jachtperiode uit te breiden, zodat er ook jachtpartijen georganiseerd worden tot eind januari, zelfs tot eind februari. 

Dit betekent dat je tijdens zowat de helft van het jaar rekening moet houden met mogelijke jachtpartijen.

Vlaanderen en Nederland

In Vlaanderen en in Nederland wordt er niet zo ontzettend veel gejaagd. De kans dat een natuur- of wandelgebied wordt afgesloten omwille van de jacht is eerder klein. 

Je zou dus tijdens het jachtseizoen het risico kunnen nemen en naar je wandeling vertrekken zonder op voorhand te checken of er een jachtpartij gepland is. 

Check dan zeker ter plaatse of het gebied vrij toegankelijk is.

Blijkt dat er toch een jachtpartij bezig is, breek dan onmiddellijk je wandeling af en begeef je zeker niet in het jachtgebied.

Wallonië

In Wallonië is jagen wél ontzettend populair. Tijdens het jachtseizoen worden voortdurend grote gebieden afgesloten omwille van de jacht. Wil je tijdens het jachtseizoen een wandeling maken, informeer dan steeds of het gebied waar je wil wandelen wel toegankelijk is. Je kan hiervoor bijvoorbeeld de jachtkalender raadplegen.

Daarna moet je ook nog ter plaatse checken of het gebied wel toegankelijk is. De jachtkalender is immers niet sluitend: men is er nog altijd niet in geslaagd om te garanderen dat alle jachtpartijen tijdig online aangekondigd worden. 

Blijkt tijdens je wandeling dat er toch een jachtpartij gaande is, dan moet je onmiddellijk je wandeling afbreken. Ook als de jachtpartij niet online aangekondigd is.

De jachtkalender van Wallonië

Er is sinds kort de officiële website van het DNF (Département Nature et Forêt) met een kaartje waar je alle geregistreerde jachtpartijen op datum kunt raadplegen. Dit is een goede informatiebron waarop de meeste jachtpartijen tijdig aangekondigd worden. Hou er rekening mee dat de registratie van een jachtpartij op deze website niet verplicht is en check dus ook nog de affichages ter plaatse.

Screenshot

De jachtkalender van La Roche-en-Ardenne op een zondag in november.

Je kan de streek ten zuiden van het stadje maar best vermijden.

Raapleeg hier de jachtkalender van Wallonië

https://portalarcgis.spw.wallonie.be

Voor de Oostkantons is er ook nog een aparte website. Deze site heeft een wandelrouteplanner waarop alle risicogebieden ingekleurd zijn. Dat kunnen zowel jachtpartijen als bijvoorbeeld overstromingen zijn. Je kan op het symbool met de gevarendriehoek klikken om de datum te veranderen en zo de jachtpartijen in de toekomst raadplegen. Klik je op een wandelgebied, dan vind je meer informatie. Je kan dan ook verderklikken naar de jachtkalender. 

Screenshot

De jachtkalender van Houffalize op een zondag in november.

Je kan de streek ten zuiden van het stadje maar best vermijden.

Raapleeg hier de jachtkalender van de Oostkantons

https://www.ostbelgien.eu/

 

Je kan ook terecht bij de locale Waalse diensten voor toerisme. Op de websites van deze diensten is de informatie doorgaans weinig accuraat, maar de mensen zullen je graag helpen. Je kan ze altijd een email sturen, of nog beter tijdens de kantooruren telefonisch contacteren.

Google op ‘toerisme’ of ‘tourisme’ en de naam van het stadje dat het dichtst bij je wandelgebied ligt.

Zo vind je het telefoonnummer van de dienst voor toerisme die je nodig hebt.

 

In uiterste nood kan je ook nog terecht op de website van het DNF (Département Nature et Forêt) waar je de email adressen van de jachtverantwoordelijken vindt.

Service

Public

de Wallonie

Raapleeg hier de telefoonnummers van de jachtverantwoordelijken.

http://environnement.wallonie.be/dnf/servext/adsednf.htm

Aanduidingen ter plaatse

Eenmaal te plaatse moet je uitkijken naar affichages. Ze worden soms ondersteund door wegversperringen met wit-rood afspanningslint. 

De affichages zijn verplicht en streng gereglementeerd, je kan ze dus vertrouwen. Let vooral op de kleur: waarschuwingen zijn geel of groen, verboden doorgang is rood. 

Lees de affiche nauwkeurig, ze vermeldt de datums van de dagen waarop de doorgang verboden is. Op andere data geldt het verbod niet. Je vindt er ook het telefoonnummer van de verantwoordelijke en het nummer van de toelating voor de jachtpartij.   

Ook buiten het jachtseizoen kan er bij zonsopgang en zonsondergang jacht plaatsvinden. Het is daarom belangrijk dat je onderweg de datums op jachtaffiches ook buiten het seizoen nauwkeurig bekijkt. 

Eenmaal het jachtseizoen voorbij is, worden de affiches meestal weggehaald. Maar soms wordt er eentje vergeten. Bekijk ook daarom goed de datums op de affiche. 

Jacht België wandelaars

Officiële affiches in Wallonië.

Doorgangsrecht

In België MOET je op wegen en paden blijven, je mag ze niet verlaten om dwars door een weide of bos te lopen. Je mag dus in principe ook geen brandgangen volgen.

  • Je mag in principe wel elke weg nemen waar géén bordje ‘Verboden toegang’ of ‘Accès interdit’ is aangebracht, ook al is dit mogelijk een privé-weg.
  • Alleen in de natuurgebieden van Natuur en bos in Vlaanderen is het omgekeerd: je mag de paden wel verlaten tenzij er aangegeven staat dat het niet mag.

Dit heeft gevolgen voor de affichage van de jacht. Het volstaat dat jagers alléén de toegangspaden tot een bos van bordjes voorzien. Je wordt immers verondersteld om niet vrij door een bos te lopen. Doe je dat toch, dan zou je in een aangrenzend bos toch plots in een jachtpartij kunnen terechtkomen.

In België mag je alléén op paden en wegen lopen. 

Je mag geen weg betreden waar de tekst ‘Verboden toegang’ of ‘Accès interdit’ is aangebracht. 

En als het toch fout gaat

Heb je een affichage gemist en komt je toch per ongeluk in de buurt van een jachtpartij, dan kan je met de jacht geconfronteerd worden. 

Niet alle jagers of boswachters gedragen zich even professioneel. Blijf bij een confrontatie altijd de kalmste partij. Probeer de situatie te veranderen van een confrontatie in een coöperatie. Toon de kaart met je wandelroute, vraag waar je je precies bevindt en hoe je het verboden gebied het snelst kan verlaten. Vraag begrip voor je situatie als dit tot een al te grote omweg leidt en probeer samen een oplossing te vinden.

Noodnummer

Neem altijd je gsm mee zodat je in geval van nood het noodnummer 112 kan bellen. Of nog beter: download de app 112.be op je smartphone. Dit is een app waarmee je in België en Nederland een ziekenwagen, brandweer en/of de politie kan verwittigen. De app geeft automatisch je locatie door zodat de hulpdiensten je makkelijk kunnen vinden.

Besluit

Tijdens het jachtseizoen (oktober tot februari) : 

  • Bij het voorbereiden van je wandeling: raadpleeg de jachtkalender.
  • Tijdens de wandeling: kijk uit naar bordjes die waarschuwen voor de jacht.
  • Betreed nooit een gebied waar een jachtpartij bezig is.

Persberichten

Er verschijnen regelmatig persberichten over jachtongevallen. Het zijn – zoals dat gaat – vooral de negatieve berichten die de krant halen. Je mag gerust zijn: de meeste jagers zijn echt wel voorzichtig en proberen een ongeval te vermijden. 

Toch geven we enkele krantenkoppen mee, om je nogmaals te overtuigen dat je maar beter rekening houdt met de jacht.

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!