Tent, slaapzak en slaapmatje.
Hoe kies je een bivakcombinatie?

Tent, slaapzak, matje

Foto: op zomerse trekking in de Pyreneëen.

Een bivak bestaat uit een tent, een slaapzak en een slaapmatje. In de vorige artikels vind je voor elk van deze items alle informatie die je nodig hebt om een juiste keuze te maken. Maar hoe maak je nu de ideale samenstelling?

Om het je gemakkelijk te maken stellen we hier 2 kant-en-klare bivakcombinaties voor die we zelf ook gebruiken. We kiezen voor producten die in België en in Nederland vaak verkocht worden. We kiezen niet voor super-lichte materiaal, maar wel voor producten die de weerelementen altijd goed kunnen doorstaan. Hierdoor zijn die producten ook heel duurzaam, je zal er jarenlang plezier van hebben.

Twee bivakcombinaties

De eerste combinatie die we voorstellen is betaalbaar en toch heel degelijk. Je kan er overal in de zomer mee op trekking. In gematigde klimaten zoals in België en in Nederland kan je er ook in het tussenseizoen mee kamperen.  

De tweede combinatie is een stuk duurder, maar wel veel sterker en toch niet zwaarder. Met dit materiaal kan je in de zomer met een gerust hart op stap in gebieden met guur weer zoals Scandinavië of IJsland. In België en in Nederland kan je er ook in het tussenseizoen mee kamperen en zelfs in de winter kan je er ook wel eens in slapen.

Tent, slaapzak, slaapmatje

Tent

  • Als tent nemen we de MSR Hubba Hubba NX2 als voorbeeld. Het is een populaire tent die vaak verkocht wordt in Belgische en Nederlandse outdoorshops.
  • Deze tweepersoonstent weegt slechts 1700 gram. De waterkolom van het buitenzeil (1200 mm) en het grondzeil (3000 mm) zijn vrij laag, maar de tent is door zijn goede structuur toch voldoende waterdicht voor een zomerse trip of zelfs voor een trekking in minder gunstige omstandigheden.
  • Omdat het grondzeil wat dunnetjes is neem je er best een footprint bij.
  • Voor tochten in gure omstandigheden is de Hilleberg Anjan 2 een goed alternatief. Deze superstevige tunneltent weegt slechts 1,8 kg en je kunt hem gerust zonder footprint opstellen.
Tent_Hubba

MSR Hubba Hubba

Tent_Anjan

Hilleberg Anjan

Slaapzak

  • Een goede en betaalbare zomerslaapzak is de Cumulus Lite Line 400.
  • Hij weegt slechts 700 gram, is gevuld met FW 400 gram dons van FP 850 en biedt een comfort temperatuur van 2°c. Cumulus verkoopt zijn slaapzakken alleen online op www.cumulus.be. Je kan je slaapzak naar je eigen behoefte aanpassen, bijvoorbeeld door extra dons toe te voegen zodat hij ook bij lagere temperaturen nog voldoende warm is.
  • Een alternatief is de RAB Mythic 400 down, met FW 400 gram dons van FP 950, die een comfort temperatuur van -1°c heeft.
  • Ga je in de winter op stap, kies dan voor een warmere slaapzak of neem een binnenslaapzak (bijvoorbeeld de Reactor Extreme van Sea to Summit) mee. Kijk wel uit of je samen met die liner nog in je slaapzak past.
Cumulus

Cumulus Lite Line

Rab

RAB Mythic

Slaapmatje

  • Een heel populair slaapmatje is de Therm-a-Rest Neoair NXT UL. De nieuwste versie van dit matje is maar liefst 7,6 cm dik. Ze heeft bovendien een R-waarde van 4,5 en weegt toch niet meer dan 350 gram.
  • Deze nieuwe versie heeft als bijkomend voordeel dat ze nog nauwelijks geluid maakt als je je omdraait.
Thermarest_B
Thermarest
Tent, slaapzak, matje

Foto : Bivakkeren in de Spaanse Pyreneëen.

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!