Navigeer met kaart en kompas

Cursus kaart & kompas

Online cursus in 5 modules

Je hebt ongeveer 4 u nodig om deze cursus te volgen

 en alle oefeningen op het terrein te maken.

Over deze cursus

In deze gratis cursus kaart en kompas leer je alle basisvaardigheden die je nodig hebt om goed te kunnen kaartlezen. We focussen vooral op wandelaars, maar ook fietsers kunnen hier leren kaartlezen. Je volgt deze cursus best stap voor stap, want elke stap bouwt voort op wat je in de vorige stap geleerd hebt. Neem hiervoor gerust je tijd. Je kan elke stap onderbreken en zoveel keren opnieuw lezen als je wil.

De kaart lezen

Op stap met kaart en kompas

Extra’s

Naast de basisvaardigheden zijn er nog tal van andere onderwerpen die je bij het kaartlezen of kompaslopen zou kunnen gebruiken. Je hebt deze meer gespecialiseerde technieken echter niet nodig om goed te kunnen kaartlezen. Daarom hebben we ze niet in onze eenvoudige online cursus behandeld. 

Wil je deze technieken toch aanleren, dan kan je ons boek over kaart en kompas bestellen. In het boek komen niet alleen alle basistechnieken terug uitgebreid aan bod, ook onderwerpen zoals ellipsoïdes en kaartprojecties, coördinatenstelsels, rasters en romers worden gedetailleerd behandeld. 

BTTM_Cover

Back to the Map : leer opnieuw kaartlezen

Lees je liever op papier, of wil je als een expert alle fijne kneepjes van het kaartlezen onder de knie krijgen, dan kan je ons boek bestellen.

Het boek bestaat uit 80 pagina’s op groot formaat. Er zijn meer dan 60 tekeningen. Hiermee is het boek veel gedetailleerder dan de online cursus.  

 

Intro kaart en kompas

Mensen navigeren sinds eeuwen met kaart en kompas. Maar papieren kaarten geraken meer en meer in onbruik: navigeren met een wandelgps of met een app op je smartphone is veel eenvoudiger.  

Toch is een basiscursus kaartlezen nog steeds zinvol. Vergeet niet dat de grondslag van al die elektronica een (digitale) kaart is. Je zal dus ook op je gps of gsm nog steeds een kaart lezen, ook al word je daarbij geholpen door de kaartsoftware. Hou er ook rekening mee dat elektronica het onderweg kan laten afweten. Het is dus een goed idee om een papieren kaart mee te nemen als back-up. Een kaart heeft immers nooit last van ‘low battery’. 

En sommige mensen willen gewoon graag rustig wandelen, zonder al die elektronica om zich heen. Of ze vinden navigeren met een papieren kaart gewoon veel leuker, of ze willen een mooi overzicht op papier van de streek waar ze gaan wandelen.

Daarom nemen de meeste fervente wandelaars nog steeds een papieren kaart mee, ook al gebruiken ze een app op hun gsm.

Voor je begint

Je kan niet goed leren kaartlezen door alleen maar een online cursus te volgen. Je moet het terrein op, met kaart en kompas. Daarom koop je best een kaart en een kompas voor je start.  

Koop een kaart

Om deze cursus goed te kunnen volgen heb je een gedetailleerde kaart nodig. Je vindt ze in elke boekhandel of outdoorwinkel. Koop bij voorkeur een kaart van de regio waar je woont. Je kan vaak met deze kaart oefenen zonder dat je daarbij een verre verplaatsing moet maken. En je ontdekt ongetwijfeld een aantal wandelpaden of interessante plekken bij jouw in de buurt die je nog niet kende.

Als wandelkaart koop je best een kaart met het grootste detail, bijvoorbeeld een kaart op schaal 1/25.000. De Belgische en Nederlandse Topografische kaarten zijn heel geschikt om te leren kaartlezen. Handig zijn ook wandelkaarten die als basiskaart deze topografische kaarten gebruiken en daarop wandelroutes afdrukken. Zo weet je zeker dat je mooie routes loopt.

In de bergen kiezen wandelaars soms voor een wandelkaart op een schaal van 1/50.000. Dat kan volstaan omdat het landschap in de bergen minder complex is dan in het drukke Vlaanderen en Nederland. Fietsers kiezen eerder voor een kaart op schaal 1/50.000 of 1/100.000. Deze kaarten beslaan een groter gebied, zodat ze niet zo snel van de kaart fietsen.

Meer lezen? Lees dan onze uitgebreide pagina Kies de juiste kaart.

Gedetailleerde wandelkaarten met voorgedrukte wandelroutes zijn de beste kaarten om snel te leren kaartlezen.

Koop een kompas

Je hebt voor deze cursus ook een kompas nodig om je kaart te oriënteren en om een stukje koers te lopen. Als je nog geen kompas hebt, koop dan een eenvoudig plaatkompas. Zo’n kompas is handig, niet duur en het volstaat voor de meest gebruikte navigatietechnieken. Je vindt zo’n kompas in elke outdoorwinkel.

Wil je ineens een professioneel kompas kopen, lees dan eerst onze webpagina over kompassen.

Meer lezen? Lees dan onze uitgebreide pagina Kies het juiste kompas.

Voorbeeld van een eenvoudig kompas, het volstaat om te starten met kaartlezen.

Toch is het nuttig als je kompas ook een vergrootglas heeft.

Start de cursus

NavigatiekaartS

Je kan de cursus op elk moment stoppen en later herstarten.

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!