BACK TO THE MAP

Leer (opnieuw) kaartlezen

Met de opkomst van de (auto)gps zijn veel mensen de vaardigheid van het kaartlezen verloren. En dat is jammer, want alleen wie goed kan kaartlezen is in staat om zelfstandig de mooiste wandelingen te maken.

Bestel het boek en een topografische kaart bij Alta Via. 

Ga naar de website en zoek op ‘Back map’

www.altaviatravelbooks.be

Met dit boek leer je (opnieuw) kaartlezen

Het boek is zo opgesteld dat je reeds vanaf het eerste hoofdstuk op weg kan. Je leert hoe je zelf een route uitstippelt en hoe je die daarna met kaart en kompas op het terrein navigeert. In de volgende hoofdstukken ga je dieper in op elk aspect van het kaartlezen. Combineer al die extra kennis met je groeiende praktijkervaring en je wordt een echte expert in het kaartlezen en kompaslopen.

Dit boek is gebaseerd op de Belgische Topo25 kaart

Deze kaart wordt niet alleen door militairen gebruikt, ze is ook heel populair bij wandelaars. Ze toont je de kleinste paden doorheen weiden, bossen en heidegebieden. Ze wijst je de weg naar watervallen, grotten, kapelletjes en merkwaardige bomen. Met deze kaart zal je met andere ogen naar het landschap kijken, waardoor je meer van je wandelingen zal genieten.

Enkele pagina’s uit het boek (klik om te vergroten)

Inhoud

Back to the Map

Leer (opnieuw) kaartlezen

90 bladzijden, 60 figuren

ISBN 978 94 643 6466 8

NUR 502 / Wandelgidsen

Deel 1: Snel op weg

Dit boek start met de minimumkennis die je nodig hebt om met kaart en kompas overweg te kunnen. Zo kan je direct het terrein op. Dit is het kortste en meteen het belangrijkste deel van het boek. Eigenlijk heb je hiermee ineens alle basiskennis opgedaan om behoorlijk te kunnen navigeren. De volgende hoofdstukken gaan één voor één dieper in op alle aspecten van het kaartlezen.

Deel 2 : Geografie

Kaarten zijn het werkinstrument van geografen. Je kan niet over kaarten spreken zonder een paar geografische begrippen te kennen. Je hoeft dit deel niet helemaal te doorgronden om goed te kunnen kaartlezen. Maar het geeft je wel veel achtergrondinformatie die helpt om beter te begrijpen waarom kaartenmakers een topografische kaart hun uiteindelijke vorm hebben gegeven.

Deel 3 : De kaart

Op een topografische kaart staat enorm veel informatie. Soms is die min of meer zelf verklarend. De legende vertelt je vrij duidelijk welke elementen er allemaal op de kaart staan. Maar andere onderwerpen zoals de noordpijlen en de coördinatenrasters zijn heel wat minder evident. Hier leer je welke kaartelementen je in de legende terugvindt, hoe je met een schaal afstanden meet, welke noordpijlen er bestaan, hoe je op een kaart het reliëf tot leven wekt en wat je met coördinaten kan doen.

Deel 4 : Het kompas

Een wandelaar gaat nooit zonder kompas op stap. Maar waarvoor dient een kompas? Hier leer je hoe een kompas werkt en wat je er allemaal ermee kan doen. Je leert hoe je een kaart oriënteert en hoe je een koers loopt. En waarom je wel of niet rekening moet houden met de magnetische declinatie.

Deel 5 : Met kaart en kompas op weg

Nu je goed kan kaartlezen hoef je je niet meer te beperkten tot bestaande wandelingen, je kan je eigen routes uitstippelen. Maar waar vind je de mooiste natuurgebieden en hoe vermijd je ontoegankelijk terrein? In dit laatste deel krijg je een overzicht van informatiebronnen als  inspiratie om je eigen wandelingen samen te stellen.

Bestellen

Je kan het boek online bestellen bij Alta Via of Grote Routepaden. Of je kan het kopen in de winkel van Alta Via in Antwerpen. 

Om de oefeningen in het boek te kunnen maken heb je een topografische kaart nodig. Bestel dus bij Alta Via meteen ook de Topo25 kaart van je eigen streek. 

Voor de oefeningen met kompas heb je ook een eenvoudig plaatkompas nodig. Je kan zo’n type kompas kopen in elke outdoorwinkel, ook bij Alta Via verkrijgbaar.  

Bestel het boek en een topografische kaart bij Alta Via. 

Ga naar de website en zoek op ‘Back map’

De zaakvoerder Dirk van den Berghe is zelf een fervente wandelaar en fietsen. Hij heeft een passie voor kaarten en geeft uitstekend advies.

www.altaviatravelbooks.be

Bestel het boek bij Grote Routepaden 

Grote Routepaden geeft de gebruikelijke korting voor hun leden.

https://www.groteroutepaden.be/nl/webshop

Voorbeeld van een Topo25 kaart en een plaatkompas.