Berghutten in de Alpen

Over berghutten in de Alpen

De Alpen zijn met voorsprong het meest beklommen en bewandelde gebergte ter wereld. Het is een speeltuin voor wandelaars en klimmers die bezaaid is met infrastructuur. In het dal vind je hotels, campings, bars en souvenirwinkeltjes. Hoog in de bergen zijn er goed aangeduide bergpaden, met kabels en touwen beveiligde bergpassen, stoeltjesliften en berghutten. Deze berghutten bieden logies aan klimmers die op weg zijn naar een bergtop en aan wandelaars die een doorgaande wandeling op grote hoogte maken. Maar hun unieke ligging met een schitterend bergzicht vormt ook een ideaal einddoel voor een dagtocht. Het terras van een berghut zit elke middag bomvol wandelaars die genieten van een stevig bergmaal of een zoet dessert voor ze de terugtocht naar het dal aanvatten.

De rustieke Berliner Hütte (2042 m) heeft een schitterend interieur

Elke berghut is uniek

In de Alpen zijn er zeker tweeduizend berghutten waar je kan overnachten. Elke hut heeft een uniek karakter. Rustieke hutten zijn gebouwd in hout en natuursteen, moderne hutten zijn opgetrokken uit beton, staal en glas. En sommige hutten combineren beiden op een elegante manier. Sommige wandelaars maken er een sport van om zoveel mogelijk berghutten te bezoeken. Ze houden van de brute architectuur, het primitieve houtsnijwerk en de antieke foto’s. Ze genieten van het eenvoudige eten met een karaf wijn of bier. De stank van zweetvoeten, het lawaai van snurkers en het gebrek aan een goeie douche nemen ze er graag bij. Gelukkig zijn er altijd die machtige bergen en de nachtelijke sterrenhemel.

De Richter Hütte (2374 m) werd gebouwd in 1928

Berghut of berghotel?

Veel berghutten hebben een lange geschiedenis, maar het zijn al lang geen ‘hutten’ meer. Ze zijn doorheen de tijd vaak verbouwd en uitgebreid tot echte berghotels. Gelukkig hebben ze meestal hun ruwe en primitieve karakter behouden. Zoek er geen luxe, maar wel de charme en efficiënte van een ruw onderkomen in het hooggebergte.

Berliner Hütte
Monte Rosa Hutte 3

De rustieke Berliner Hütte en de hypermoderne Monte Rosa Hütte

Hoe maak je een dagtocht naar een berghut?

Hoe overnacht je in een berghut?

Het pad naar een berghut

Berghutten zijn vanuit het dal makkelijk bereikbaar. Het pad is goed gebaand zodat het door iedereen met een minimale conditie makkelijk te bewandelen is. Ook families met kinderen kunnen er naar toe.

Dat is anders voor doorgaande bergwandelingen van hut naar hut. Die kunnen een stuk uitdagender zijn, zeker als de route een scherpe bergkam overschrijdt. Het pad is dan zo nodig met een staalkabel beveiligd. Soms wordt er zelfs een laddertje geplaatst om een moeilijke klim te vermijden. 

Check de verschillende toegangswegen met de moeilijkheidsgraad van elk pad op de website van de berghut. Je kan er ook terecht voor informatie over de toegangswegen vanuit het dal en parking voor je auto. Je kan je auto overigens makkelijk thuislaten. Startplaatsen van wandelpaden naar berghutten zijn immers uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. 

Op weg naar de Rifugio Antermoia (2505 m), Italiaanse Dolomieten

Seizoen

Berghutten zijn open tijdens het wandelseizoen. In de Alpen begint dat vanaf half juni, als de meeste wintersneeuw is gesmolten. Het loopt tot half oktober, wanneer je opnieuw sneeuw kan verwachten.

Sommige berghutten hebben een ‘winterraum’ waar je tijdens de winter kan overnachten. Deze kleine noodhutten zijn in de zomer afgesloten.

Winterraum naast de Richter Hütte (2374 m), Ahrntal

Hoe vind je een berghut : wandelkaarten en wandelgidsen

Stippel je wandeltraject uit en maak een lijstje van de hutten die op je pad liggen. 

Gedetailleerde wandelkaarten die wandelpaden aangeven tonen je ook waar de berghutten liggen. Wandelkaarten van de Alpen worden uitgegeven door de Deutsche Alpenverein (DAV), Kompass, Swisstopo en IGN France. 

Ook wandelgidsen van reeksen zoals Cicerone en Rother vermelden steeds de berghutten op je pad.

Altavia

Je kan wandelkaarten (en wandelgidsen) van de Alpen en overal ter wereld bestellen bij Altavia in Antwerpen. 

De zaakvoerder Dirk van den Berghe heeft een passie voor kaarten en geeft goed advies.

www.altaviatravelbooks.be

Cicerone 100 hut walks S

100 Huttentochten in de Alpen

De wandelgids ‘100 Hut walks in the Alps’ van Kev Reynolds (Cicerone) beschrijft evenveel tochten naar de mooiste hutten in de Alpenlanden Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Slovenië. 

www.cicerone.co.uk

Cicerone Mountain hut S

Het berghuttenboek

Echte hutofielen kunnen hun hart ophalen met de wandelgids ‘The mountain hut book’ van Kev Reynolds (Cicerone). Hij beschrijft de charmes van het hutleven en een aantal bekende huttentochten. Je vindt er ook een index van huttentochten in de Alpen en in de belangrijkste berglanden overal in de wereld.

www.cicerone.co.uk

De hutfinder

De Deutscher Alpen Verein (DAV) heeft op haar website een handige ‘Hüttensucher’. Dat is een interactieve kaart waarop je de meeste hutten in de Alpen kan vinden. Je kunt trouwens ook buiten de Alpen zoeken (je vindt er zelfs de Chavée hut in België.)

Hutfinder

Met de Hüttensucher van de DAV vind je hutten in de Alpen en ook elders in de wereld.

De Hütttensucher van de DAV

Berghutten op het web

Bijna elke berghut in de Alpen heeft vandaag een uitstekende website waar je alle informatie over die berghut terugvindt: ligging, bereikbaarheid, faciliteiten en openingstijden. Je kunt er vaak ook online boeken. 

Zoek op het internet naar de naam van de hut om de website te vinden.

Website Innsbrucker hutte

Een voorbeeld  van een huttenwebsite: de Innsbrucker Hütte

Reserveren

Huttentochten zijn populair, reserveren is dus een must. Je kunt hiervoor op de website van de hut terecht. Elke hut heeft zijn eigen werkwijze. Soms kan je via een online systeem boeken, soms moet je een email sturen of telefonisch reserveren. Heel wat hutten openen de reservaties pas bij het begin van het seizoen. Reserveer zo snel als mogelijk, zeker als je met een groep bent of als je er tijdens het weekend wil verblijven.

Sommige hutten vragen een voorschot, andere hutten hebben er alle vertrouwen in dat je je reservatie respecteert. Annuleren is meestal wel mogelijk. Zeker bij slecht weer zal men wel begrijpen dat je de hut niet kan bereiken. Vergeet niet om te annuleren, ook al betaalde je geen voorschot. Zo vermijd je dat je een slaapplaats onnodig bezet houdt, dat de huttenbaas nodeloos voor jou kookt of nog erger dat hij de hulpdiensten verwittigt omdat je niet komt opdagen.

Innsbrucker Hütte (2369 m), Stubai

Eten en drinken

Wie in een berghut overnacht kan best half pension nemen. De maaltijden zijn eenvoudig maar wel voorzien op de gezonde eetlust van bergwandelaars en klimmers. Ze garanderen steeds de nodige calorieën voor de volgende stapdag. Je kan meestal ook à la carte eten, maar ook die kaart is beperkt tot wat een grootkeuken aankan.

Vegetarisch eten is altijd mogelijk en de menukaart bevat meestal ook uitstekende informatie over de samenstelling van het voedsel.

Eten à la carte in het Ötztal

Als je het geluk hebt dat je pad tijdens de middag een berghut kruist, dan is er niks heerlijker dan een hapje en een drankje op het terras.  Een lekker dessert met koffie is het beste wat een berghut kan bieden.

Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn zijn gekaramelliseerde pannenkoeken met rum die in ruwe stukken worden gesneden. Ze worden geserveerd met Preiselbeeren, rozijnen en poedersuiker.

Jeroen Meus leert je hoe je ze maakt.

Typische drankjes zijn de dorstlesser Apfelschorle (half appelsap, half spuitwater) of het uitstekende alcoholvrije Weizenbier. Berghutten serveren ook alcohol : je vindt er bier, wijn en schnaps.

In berggebieden waar de berghutten dun gezaaid zijn kan je ’s avonds een lunchpakket bestellen, of je kan natuurlijk zelf snacks meebrengen. Neem dan wel je eigen afval terug mee naar het dal.  In een berghut kan je heet water krijgen. Breng dus ook theezakjes mee. Je kan de thee warm houden in een thermosfles of in een Siggfles met beschermhoes.

Weizenbier en Apfelschorle in Stubai

Overnachten

Sommigen haten het om in een berghut te overnachten. Ze verfoeien de snurkers, de zweetsokken en het gerommel op een onzalig ochtenduur van de vroege vertrekkers. Gelukkig hebben veel berghutten naast de grote slaapzalen ook kleine kamers waar je met niet meer dan twee tot zes mensen slaapt. Je kan ze voor je eigen groep of familie reserveren.

Een berghut voorziet een (stapel) bed met matras, deken en kussen. Neem voor de hygiëne zelf een lakenzak mee, je kan ze in elke outdoorwinkel kopen. Je kan ook voor een lichte slaapzak kiezen. De dunste volstaat, want het is best warm in een berghut. Voor de hygiëne is het ook een goed idee om een kussensloop mee te nemen. Lichte slapers nemen best oordopjes mee.

In een berghut draag je hutpantoffels. Je vindt ze in een rek aan de ingang van de hut. Maar vergeet niet dat een ellenlange rij wandelaars die dingen voor jou hebben gedragen. Het is absoluut geen slecht idee om je eigen pantoffels mee te brengen. Kies voor Crocs of slippers om gewicht te sparen. Ga ’s nachts niet op kousenvoeten naar het toilet, je zou wel eens in een verdacht plasje kunnen staan. Neem een zaklamp mee, berghutten zijn ’s nachts slecht verlicht.

In een berghut vind je koud water om je te wassen. Sommige hutten hebben ook warm water of een douche tegen betaling, maar dat is niet gegarandeerd en het is vaak lang aanschuiven.

De meest berghutten hebben inmiddels een generator of zonnepanelen zodat je je GSM kan opladen. Het aantal stopcontacten in een berghut is altijd beperkt. Denk aan een verdeelstekker met meerdere USB poorten. Neem voor alle zekerheid ook een powerbank mee.

De meeste berghutten hebben ook kamers (Stubai)

Hut etiquette

Net zoals luchthavens zijn ook bemande berghutten volgens een vast patroon georganiseerd. Je maakt het jezelf en het personeel makkelijk als je die regels met respect volgt.

  • Zorg dat je de hut bereikt voor het avondeten dat meestal rond 18 u opgediend wordt. Verwittig als je later komt of moet annuleren, zo voorkom je dat de huttenbaas tevergeefs voor jou kookt of nog erger dat hij de hulpdiensten verwittigt omdat je niet komt opdagen. Wie laat komt kan vaak nog à la carte eten.
  • Elke hut wordt beheerd door een huttenbaas (Hüttenwirt, gardien de refuge, rifugio custode, hut keeper). Je kan bij hem/haar terecht voor advies en actuele informatie over je wandelroute.
  • Een berghut heeft een droogruimte waar je je vuile schoenen, scherpe wandelstokken en natte kledij uitdoet voor je de hut betreedt. Er staat een rekje met hutpantoffels, maar het is absoluut geen slecht idee om je eigen pantoffels mee te brengen.
  • Meld je aan zodra je aankomt. Je krijgt dan een slaapplaats toegewezen en je maakt meteen afspraken voor het avondeten en het ontbijt. Je kan ook een lunchpakket reserveren voor de volgende dag.
  • De meeste hutten vragen om ’s avonds voor je gaat slapen af te rekenen om extra ochtenddrukte te vermijden. 
  • Wandelaars staan vroeg op. In een berghut is er stilte vanaf 22 u en je gaat niet later dan 23 u slapen.
  • In een berghut zijn er steeds handen te kort. Laat de slaapruimte netjes achter, dek het bed precies op zoals je het gevonden hebt, help bij het afruimen van je eigen tafel. 
  • Als je zelf eten meebrengt, neem dan je eigen afval mee terug naar het dal.
Schoenen
Stokken

Geen bergschoenen of wandelstokken in de hut, kies een paar hutpantoffels. 

Kostprijs

Eten en drinken in een berghut is niet goedkoop. Dat is niet verwonderlijk omdat alle proviand aangevoerd wordt met een 4WD, een materiaallift, een helikopter of zelfs met muilezels.

Reken op 22 euro voor een bed in een slaapzaal, 30 euro voor een bed in een kamer, plus 30 euro voor half pension. Zo kom je al snel aan 60 euro per persoon per overnachting (zonder drank). 

Wie lid is van een bergsportvereniging krijgt in de meeste berghutten een flinke korting. Een huttentocht van een week is al bijna voldoende om je lidmaatschap terug te winnen. Als je weet dat je met zo’n lidkaart ook goed verzekerd bent, dan is een lidmaatschap zeker het overwegen waard.  

In een berghut kun je meestal met een bankkaart betalen. Neem toch voldoende cash mee, sommige hutten hoog in de bergen hebben geen internetverbinding.

Een materiaallift brengt proviand naar de berghut

Wandelverzekering KBF

Als lid van een bergsportvereniging krijg je korting in de meeste berghutten. En je hebt meteen een goede klim-en bergsportverzekering.

Stempel

Elke hut heeft een stempel. Je kan hiermee je kaart of wandelgids afstempelen, dat geeft een tof aandenken. Er zijn ook wandelaars die een speciaal boekje hebben waarin ze huttenstempels verzamelen.

Huttenstempels in Stubai : Bremer, Innsbrucker, Nuernberger, Sulzenau en Dresdner Hütte 

Alpenverenigingen

Berghutten worden meestal opengehouden door families die met zijn allen koken, poetsen en de gasten verwelkomen. Maar zo’n familie is zelden de eigenaar. De meeste hutten in de Alpen zijn het eigendom van een Alpenvereniging.

Elke Alpenvereniging publiceert op haar website informatie over haar berghutten. 

Klik om te vergroten

1

Club Alpina Italiano (CAI)

Beheert 350 hutten

2

Alpenverien Österreich (OeAV)

Beheert 235 hutten

3

Deutscher Alpenverien (DAV)

Beheert 325 hutten

4

Schweizer Alpen Club / Club Alpin Suisse (SAC-CAS)

Beheert 150 hutten

5

Club Alpin Français (CAF)

Beheert 115 hutten

6

Planinska zveza Slovenije (PZS)

Beheert 180 hutten

Chamanna d’Es-cha (2594 m), Zwitserland

Uitgewerkt voorbeeld: een pareltje in de Italiaanse Dolomieten

Nele stippelde een schitterende huttentocht uit in de Italiaanse Dolomieten. Groene alpenweiden en ruige rotsmassa’s wisselen elkaar af in een fantastisch landschap. De hutten zijn tof, het eten is prima, de kans op goed weer is groot. 

Dit is een tocht voor ervaren wandelaars. Je kan hem naar keuze met of zonder via ferrata doen. 

 

Italiaanse Dolomieten

Lees hier het dagboek en download het kaartje en de GPX-track. 

Wat neem je mee op een huttentocht ? 

Download de handige checklist huttentocht in de Alpen.

Rifugio Genova – Schlüterhütte (2306 m), Italiaanse Dolomieten

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!