Merino - Fleece - Donsjasje

Merino
Fleece
Donsjasje

Foto: Een fleece houdt je warm tijdens een frisse lunchpauze in Oostenrijk.

TUSSEN
laag

De tussenlaag (mid-layer) draag je boven de basislaag. Je draagt ze alleen als het koud is.   

Deze laag houdt je warm en ze voert je transpiratievocht verder af.

Om je lichaam tegen de koude te isoleren draag je een trui. Kies niet voor één dikke trui maar draag verschillende dunne truien boven elkaar. Je regelt het isolerend vermogen van je tussenlaag door truien aan- of uit te trekken.

Merino, fleece of dons?

Merino,
Fleece,
of dons?

Merino

Merino wol werd door Icebreaker in 1995 voor het eerst in outdoor kledij gebruikt. Het merk is vandaag nog steeds een kwaliteitslabel voor goede base-layers. 

Wol van Merino schapen is warm, het geurt niet bij langdurig transpireren en het jeukt nauwelijks in vergelijking met andere wolsoorten. Merino is een aangenaam en natuurlijk product, maar het is wel zwaarder en veel duurder dan fleece. 

Merino wol is omwille van die eigenschappen ideaal als basislaag en je kan het ook als eerste tussenlaag dragen. Kies dan voor een aanpassende Merino trui van 260 gr/m2 met een warme rolkraag die je met een rits kan openzetten als het te warm wordt.

Icebreaker_Merino_log

Fleece

De eerste fleece werd door Polartec in 1981 voor het eerst geproduceerd. Het merk geldt nog steeds als kwaliteitslabel voor de beste fleece, ook al wordt het product inmiddels door veel bedrijven op een goedkope manier nagemaakt. 

Een fleece trui is gemaakt van polyester kunstvezels die gewonnen worden uit gerecycleerde PET flessen. Daarmee is het best wel een duurzaam product. Fleece isoleert uitstekend, het weegt heel licht, gaat jarenlang mee en het is helemaal niet duur. Maar fleece is niet winddicht. Daarom wordt een fleece trui voorzien van een windstopper zodat je hem ook als buitenlaag kan dragen (meer hierover bij softshells).

Fleece is de ideale tussenlaag, beter dan Merino omdat fleece minder zwaar weegt. Draag bij frisser weer een dunne fleece onmiddellijk boven je basislaag en trek er een tweede dikkere fleece boven als het echt koud is. 

Een fleece trui zit iets losser dan een Merino trui. Hij heeft steekzakken en vaak ook een handige napoleon zak waarin je bijvoorbeeld een leesbril kan opbergen. Een fleece trui heeft een lekker warme rolkraag en je kan hem met een halve of volledige rits openzetten als het te warm wordt.

Polartec_fleece_logo

Dons

Dons is een natuurlijk isolerend materiaal dat bestaat uit veertje van watervogels. Het wordt gebruikt in dekbedden, in kussens, in slaapzakken en in outdoor jassen. Kwalitatief dons, met een Fill Power (FP) waarde van minstens 650 cuin (*) kan je goed samenpersen tot een klein volume. Laat je het los, dan blaast het zichzelf op tot een groot volume dat goed isoleert. Dat komt omdat donzen veertjes veel lucht vasthouden, en lucht is een uitstekende isolator. 

Een donzen jasje draag je zelden tijdens het stappen omdat het veel te warm is. Het is wel een ideale tussenlaag die je aantrekt als je een wandelpauze neemt. Je draagt je donsjasje ook ’s avonds bij het bivakkeren. En je kan het ’s nachts in je slaapzak steken als extra isolatie tegen de koude.

Omdat je een donsjas tijdens het stappen vooral in je rugzak meedraagt, moet hij compact en licht zijn. Een lichte donsjas voor wandelaars weegt niet meer dan 400 gram. De Fill Weight (FW) waarde geeft aan hoeveel dons er in de jas zit. Met 150 tot 200 gram hoogwaardig dons heb je voldoende voor een zomerse trekking in het hooggebergte of in het hoge noorden. 

De stof van een donsjas hoeft niet sterk te zijn, je draagt de jas toch niet tijdens het stappen. Kijk wel uit met gensters als je hem dichtbij een kampvuur draagt. 

Omdat je lichaam veel warmte verliest via het hoofd kies je best voor een donsjas met een kap. Wat zakken zijn handig, maar niet zo belangrijk, je kiest best voor een minimale uitvoering die zo licht als mogelijk weegt.

Cumulus_logo2

(*) FP of Fill Power geeft aan hoe uitzetbaar het dons is. Het geeft aan tot welk volume (in cubic inch) een hoeveelheid van 30 gram dons zich in een cylinder kan opblazen. De beste donsjasjes voor wandelaars hebben een kwaliteitswaarde van 850 tot 900 cuin.

Merino trui van Icebraker, Oasis, 300 gram

Fleece trui van Arc’Teryx, Covert Cardigan, 500 gram

Donsjasje van Cumulus, Incredible Endurance, 360 gram

Merino trui van Icebreaker

Oasis, 300 gram.

Fleece trui van Arc’Teryx 

Covert Cardigan, 500 gram.

Donsjasje van Cumulus

Incredible Endurance, 360 gram.

Zomer

In België en in Nederland is het in de zomer te warm voor een isolerende tussenlaag, je draagt alleen maar een T-shirt en een zomerbroek. Bij regenweer trek je tijdens het stappen ook nog een regenjas- en broek aan, ook dan is het nog te warm voor een tussenlaag. Het is pas ’s avonds als het wat afkoelt dat je een dunne fleece aantrekt.

In de bergen moet je rekening houden met grotere temperatuursverschillen. Als het ’s morgens nog erg fris is, dan draag je wel een dunne fleece als isolatielaag. Bij regenweer trek je er tijdens het stappen een regenjas- en broek overheen. Dat geeft ook in het hooggebergte voldoende warmte, een tweede fleece heb je in de zomer zelden nodig. Neem je een donsjasje mee voor ’s avonds, dan kan je dit desnoods ook tijdens het stappen als tussenlaag dragen.

Winter

In de winter draag je boven je Merino basislaag een dunne fleece, dat volstaat als je bij milde temperaturen een inspanning levert. Is het bitterkoud, dan draag je hierboven ook nog een tweede dikkere fleece. 

Geeft dit nog niet voldoende warmte, draag dan ook nog een softshell en/of een hardshell. Meer hierover bij de buitenlaag.

Na het stappen

Hou je in de bergen halt voor een lunchpauze, dan koel je snel af, zeker als er een koude wind waait. Je kan je behelpen met je fleece trui, maar je kan ook snel een donsjasje aantrekken. 

Een donsjasje is vooral bij het bivakkeren heel handig. Tijdens het stappen hou je het warm met een fleece als tussenlaag, je donsjasje zit dan lekker droog in je rugzak. Na het stappen trek je je natte kledij uit en je draagt je reserve Merino basislaag en je donsjas, zo heb je het meteen warm en droog. Een reserve fleece meenemen is niet nodig, dat spaart volume en gewicht in je rugzak.

 

Met een donsjasje hou je het ’s avonds warm, ook in een koude tent.

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!