STAP 4

Bepaal je positie

Zoek nu je positie op de kaart. Vergelijk hiervoor elementen die je op het terrein observeert met elementen die je op de kaart terugvindt. Het is mogelijk dat je verschillen ziet tussen het terrein en de kaart. Dit kan betekenen dat de kaart verouderd is, of dat je niet op de juiste plaats kijkt.

Wees daarom niet tevreden met één of twee herkenningspunten. Kijk bijvoorbeeld niet alleen naar een kapelletje maar ook naar een bocht in de weg, een brugje over een rivier of de plaats waar een naaldbos begint. 

Lukt het niet om je positie te bepalen omdat je te weinig elementen herkent, dan zijn er nog andere techieken die je kunnen helpen. Je zou met het kompas een kruispeiling kunnen uitvoeren, maar deze techniek is niet erg nauwkeurig en een beetje voorbijgestreefd. Je kan dan beter met een wandelgps of een wandelapp op je gsm je positie bepalen. Dat is eenvoudiger en nauwkeuriger.  

Klik om te vergroten – (c) Wandelpunt.be

Klik om te vergroten – (c) Wandelpunt.be

Dit is een alpenlandschap met een meer, een aardeweg en skiliften. Het traject van de weg en verschillende paden klopt niet meer helemaal op de kaart. Eén eindpunt van een skilift staat niet op de kaart. We bevinden ons op het kruispunt van een wandelpad met een skilift.

P1000657B2S

Vragen / Aanvullingen ?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel hier je vraag!