Extra

Koers (Azimut) lopen

Koers lopen (of Azimut lopen) zal je niet zo dikwijls nodig hebben, maar we geven het toch als een extra onderwerp mee omdat het soms nuttig kan zijn.

Stel dat je een stukje weg wil afsnijden, maar je moet daarvoor 1 km dwars doorheen een bos lopen en er zijn op het traject nauwelijks herkenningspunten. Je kan dit oplossen door met je kompas een koers te lopen. 

We illustreren dit aan de hand van een voorbeeld: loop van je positie in het bos naar de ingang van een grot, de Trou d’Haquin. We houden opnieuw geen rekening met de magnetische declinatie omdat dit in België niet nodig is.

Bepaal eerst in welke richting je moet lopen

  • Teken een lijn op je kaart van je huidige positie naar het punt waar je naartoe wil.
  • Leg je het kompas naast de lijn zodat de richtingspijl in de richting van het doel wijst.
  • Gebruik je kompas als gradenboog: draai de gradenring tot de noordpijl naar de bovenkant van de kaart wijst. Je kan op de index van het kompas aflezen op hoeveel graden je moet lopen om je doel te bereiken. : 105° oost tegenover het kaartnoorden. 

Klik om te vergroten – (c) Wandelpunt.be

Schiet een richting en loop er naar toe

  • Hou het kompas op borsthoogte en draai om je as tot de kompasnaald naar de noordpijl van het kompas wijst. De richtingspijl van het kompas wijst nu 105° aan. 
  • Zoek een boom in de richting van de richtingspijl. Gebruik hierbij het draagkoordje van het kompas als vizierlijn om beter te mikken.  
  • Loop naar die boom toe en schiet opnieuw een richting op 105°.
  • Ga zo verder tot je het eindpunt bereikt.

Klik om te vergroten – (c) Wandelpunt.be

Als er geen bomen of andere terreinelementen zijn waarop je kan richten, laat dan iemand voorop lopen en ‘schiet’ op je metgezel.

Tel je stappen of neem je tijd op om een idee te hebben over de afstand die je nog moet afleggen voor je het einddoel bereikt. Je kan best de taken verdelen: iemand bepaalt de richting en iemand meet de gelopen afstand.

P1000657B2S

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!