Kwaliteitstenten bestaan uit nylon dat licht, sterk en UV-bestendig is. Nylon is elastisch en wordt mooi tussen de boogstokken opgespannen. Om een dunne nylon tentstof sterker te maken wordt er een dikkere draad doorheen de stof geweven, dat heet ripstop. Je herkent het ruitvormig patroon van ripstop als je de stof van nabij bekijkt. Goedkopere tenten worden in het zwaardere polyester gemaakt. Deze stof is minder UV-bestendig waardoor de tent sneller zal verouderen. Voor het grondzeil dat geen zon ziet wordt wel vaker polyester gebruikt.
Kwaliteitstenten worden waterdicht gemaakt met een siliconen (SI) coating. Nylon dat met siliconen is behandeld heet silnylon. Goedkopere tenten worden aan de binnenkant van de stof behandeld met een polyurethaan (PU) coating in plaats van siliconen. Je herkent een PU coating aan de naden die aan de binnenkant van het zeil met een tape waterdicht worden gemaakt. Een PU coating is niet erg UV bestendig, je zal merken dat de tape aan de naden na een paar jaren loslaat. Voor een grondzeil wordt wel vaker een PU coating gebruikt omdat het grondzeil minder zonlicht te verduren krijgt.
Bij regenjassen wordt de sterkte van de stof bepaald door de dikte van de draad waarmee de stof geweven is. Ook bij tenten wordt de sterkte van de stof uitgedrukt in ‘denier’, een maat die aangeeft hoeveel gram een draad met een lengte van 9000 meter weegt. Gelukkig hoeft een tentzeil niet zo sterk te zijn als een regenjas, anders zou de tent veel te zwaar wegen.
Voor een zomertent volstaat 10 tot 20 denier voor een silnylon ripstop buitenzeil. Wil je een tent die ook bestand is tegen de hevigste wind, ga dan voor 20 tot 30 denier. Een wintertent die sneeuw draagt heeft een stof van 30 tot 40 denier.
Lichte zomertenten hebben een flinterdun grondzeil van 20 tot 40 denier. Bij zo’n tent gebruik je best een footprint, dat is een sterk zeil dat onder de tent past. Met een grondzeil van 50 denier of meer heb je geen footprint nodig. Toch moet je steeds de ondergrond ontdoen van scherpe stenen en takjes voor je je tent neerpoot.
Een lichte tweepersoons zomertent weegt minder dan 2 kilogram, een lichte wintertent weegt minder dan 3 kilogram. Kijk uit met het gewicht dat de fabrikant opgeeft. Het minimumgewicht dat ze vermelden is meestal zonder opbergzak en piketten.