STAP 6

Een route navigeren

Je kan een wandeling manueel navigeren door met een navigatie-app als OutdoorActive een digitale kaart te bekijken en zelf je weg te zoeken. 

Maar je kan een navigatie-app ook gebruiken voor automatische navigatie. Dan moet je wel eerst een route kiezen zodat de app weet welk traject je wil volgen. Je kan een route van een andere wandelaar downloaden of je kan zelf een route uitstippelen. 

Navigeren doe je met het Navigatie scherm. Je vindt dit scherm niet in het menu. OutdoorActive start het scherm automatisch als je een route selecteert. Je zal ook merken dat OutdoorActive automatisch je wandelspoor opneemt als je een route navigeert. 

Bij het navigeren van een route geeft OutdoorActive je visuele aanwijzen op het navigatiescherm. Je kan ook voor gesproken aanwijzingen kiezen. Dat is handig voor slechtzienden en lopers die niet voortdurend op het scherm willen kijken. 

Over deze module

In deze module verkennen we het Navigatie scherm om een route te navigeren. 

Je moet hiervoor uiteraard eerst een route hebben. In andere modules leerde je reeds hoe je een route van een andere wandelaar kan downloaden. Je moet dus eerste de vorige module volgen voor je een route kan navigeren. 

Het Navigation scherm met de controleknoppen
(klik om te vergroten)

Selecteer de route die je wil navigeren

Start OutdoorActive en kies My page (hoofdmenu onderaan). 

Druk op Routes zodat je een lijst met al je routes te zien krijgt. Klik op de gewenste route voor meer informatie over deze route. 

Druk eerst op de Download optie (menu onderaan) zodat je de route en de bijhorende kaart op je smartphone download voor offline gebruik.

Dat bespaart tijdens het navigeren op je data abonnement, je spaart de batterij van je smartphone en je blijft navigeren als er geen goede internetverbinding is. 

Mocht de route al gedownload zijn, dan zie je in het menu niet de Download optie maar de Saved optie.

Navigeer een route

Druk op de Navigate optie in het menu onderaan om het navigation scherm te starten. 

Het blauwe punt toont je positie op de kaart. De paarse lijn toont de route die je wil volgen. Je kan met je vingers de kaart schuiven, in- en uitzoomen. Met de centreerknop kan je de kaart terug op je huidige locatie centreren. Met deze knop kan je de kaart ook gelijk met het terrein oriënteren. 

Als je verkeerd loopt, dan zal OutdoorActive je dat vertellen en je terug naar het juiste pad brengen.

De witte banner bovenaan geeft visuele navigatie aanwijzingen. Je kan die aanvullen met auditieve aanwijzingen door een stem met de geluidsknop in te schakelen.

Schuif de witte banner horizontaal voor statistieken over je tocht. Klap deze banner in om een grotere kaart te zien. De grote cijfers in de witte banner bovenaan tonen actuele statistieken: je huidige hoogte, huidige snelheid, gelopen tijd en de gemiddelde snelheid waarmee je stapt. 

De kleine cijfers in de grijze banner bovenaan tonen statistieken over de wandeling: de totale afgelegde afstand, de totale tijd en de hoogtemeters die je reeds aflegde.

Het download symbool (V) bevestigt dat je over een gedownloade kaart beschikt en de groene stip geeft aan dat je in offline modus aan het wandelen bent. Je spaart dus batterijen en hebt geen internetconnectie nodig.

Met de fotoknop kan je onderweg foto’s nemen. Ze worden op de juiste positie bij je wandelspoor gevoegd. 

Je kan de navigatie steeds onderbreken met de pauzeknop. Het rode trackpunt in het menu onderaan wordt dan groen omdat je het opnemen van je track onderbreekt.

Stop de navigatie en de opname van je track met de endknop. Je kan daarna je track bewaren. Je vindt je opgenomen tracks in My page.  

Vragen / Aanvullingen ?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel hier je vraag!