Wandelpunt.be Logo

GR - Grote Routepaden

Wandelpunt.be Logo

GR - Grote Routepaden

Websites & wandelkaarten & wandelgidsen

Familiewandelingen

Dagstappers

Meerdaagse trekkings

Randinformatie

Uitstekend

Taal

NL / FR

Aantal

Vlaanderen

165

Wallonie

225

Hoe Navigeren

Beschrijving

JA

Kaart

JA

Markeringen

JA

GPX-track 

JA / NEE

Wat is een GR ?

Iedereen heeft wel eens de wit-rode wegmarkeringen van de Grote Routepaden gezien. Het zijn de oudste en nog steeds de mooiste wandelroutes in België. Ooit waren het louter lange afstandsroutes van honderden kilometers, alleen maar geschikt voor getrainde wandelaars die wekenlang van huis weg waren. Maar de GR heeft nu ook een breed aanbod aan dagstappers en treinstappers, wandelingen die je op één dag kan stappen.

GR's zijn wandelpaden van hoge kwaliteit

Er zijn in Vlaanderen en Wallonië zo’n 10.000 km aan uitgestippelde grote routepaden. Deze paden worden onderhouden door een netwerk van honderden vrijwilligers, die elk een aantal kilometers voor hun rekening nemen. Die lokale mensen kennen de streek als hun broekzak en zorgen ervoor dat de grote routepaden gegarandeerd de mooiste paden nemen. De paden worden regelmatig aangepast als er een nieuw natuurgebied opengaat of als er een traject ontoegankelijk wordt.

GR's zijn makkelijk te navigeren

Grote Routepaden (GR’s) worden op het terrein gemarkeerd door wit-rode wegmarkeringen. In Vlaanderen zijn er ook Streek-GR’s, dat zijn streekgebonden routes die geel-rood gemarkeerd worden. 

En er zijn ook nog GR-Varianten, dat zijn alternatieve routes die afwijken van de hoofdroute om een moeilijk of ontoegankelijk traject te vermijden of om een bezienswaardigheid te bezoeken.

Een GR-Aanlooproute brengt je vanaf een treinstation of bushalte naar je startpunt.

GR wegmarkeringen

Als je een GR wandelt, koop dan de bijhorende wandelgids. De wegmarkeringen op het terrein volstaan wel om de weg te vinden, maar je hebt de wandelgids nodig om je tocht voor te bereiden.

De wandelgids bevat een tabel met etappes en afstanden, gedetailleerde kaarten, een wegbeschrijving, een beschrijving van interessante punten die je onderweg tegenkomt, info over openbaar vervoer en bevoorrading. Op de website kan je de GPX tracks downloaden.

Waarom lid worden van GR - Grote Routepaden

De GR-organisatie in België is opgesplitst tussen Vlaanderen en Wallonië. Ieder heeft zijn eigen website en een licht verschillende aanpak in het uitgeven van wandelgidsen. De wandelgidsen zijn respectievelijk in het Nederlands en het Frans, jammer voor buitenlanders of voor wie de tweede landstaal niet beheerst.

Je kan lid worden van Grote Routepaden. Hiermee steun je niet alleen het initiatief, je krijgt ook een uitstekend wandeltijdschrift OpWeg, kortingen op alle wandelgidsen en toegang tot een online databank met een schat aan wandelinformatie. En je kan ook deelnemen aan georganiseerde wandeltochten. 

Op de webshop van Grote Routepaden kan je niet alleen de Vlaamse, maar ook de Waalse wandelgidsen bestellen, én de wandelgidsen van onze buurlanden.

GR Logo

Wandelarrangementen

Grote Routepaden werkt samen met Anders Reizen een aantal wandelarrangementen uit. Handig als je geen bagage wil dragen en het allemaal niet zelf wil organiseren. 

Je vindt alle informatie op de website van Grote Routepaden.

Trails & Trekkings

Je kan het niet over de Grote Routepaden hebben zonder de website Trekkings.be van Luc Selleslagh te vermelden. Deze website geeft een overvloed aan informatie over de belangrijkste GR routes. Het is een schitterende (en Nederlandstalige) aanvulling op de officiële (en in Wallonië louter Franstalige) GR publicaties.

GR in Vlaanderen

Op de website van Grote Routepaden vind je een overzichtskaart van Vlaanderen met alle wandelroutes en een korte beschrijving. Je kan van elke wandeling gratis een overzichtskaart en een roadbook afdrukken én je kan de GPX-tracks downloaden. En je kan er uiteraard de wandelgids online bestellen.

Dagstappers

Er zijn in Vlaanderen 116 dagstappers. Een dagstapper is een lusvormige dagwandeling met een lengte tussen 20 km en 36 km. Je kan hem makkelijk inkorten tot een familiewandeling. De route is samengesteld uit een opvallend mooi stuk van een GR en een teruggaand traject om de lus rond te maken. Dagstappers zijn populair en de reisgidsen zijn vaak uitverkocht, maar je kan voldoende informatie gratis downloaden van de website om de tocht te maken.

Treinstappers

Er zijn in Vlaanderen momenteel 9 treinstappers, gebundeld in één wandelgids, maar er zijn er meer in voorbereiding. Treinstappers zijn net als dagstappers, maar je maakt gebruik van de trein om de lus van je wandeling te sluiten.  

GR’s en Streek-GR’s

Er zijn in Vlaanderen 24 GR’s en Streek-GR’s. De GR’s zijn de grote doorgaande routes die tot ver in het buitenland kunnen doorlopen, de S-GR’s maken grote regionale lussen. Zo’n GR of S-GR kan honderden kilometers lang zijn, je kan er een heel zomerverlof aan besteden. Of je kan elk weekend een deeltraject stappen. De gidsen bevatten voldoende informatie over het openbaar vervoer om de lus rond te maken.  

We geven enkele interessante Streek-GR’s als voorbeeld.

Streek

GR Route

Afstand

Kust

GR 5A Kustroute

59 km

West-Vlaanderen

S-GR Heuvelland

132 km

Oost-Vlaanderen

S-GR Vlaamse Ardennen

155 km

Antwerpen

S-GR Kempen

245 km

Brabant

S-GR Groene Gordel

145 km

Limburg

S-GR Haspengouw

129 km

GR in Wallonië

Op de website van Les Sentiers de Grande Randonnée vind je onder ‘Topo-Guides’ een overzicht van alle wandelroutes. Je vindt van elke wandelroute een korte beschrijving en je kan de wandelgids online bestellen, maar dat kan ook via de Vlaamse website van Grote Routepaden. Alléén van de GR’s kan je de GPX track gratis downloaden: er zijn geen tracks van de Randos en boucle en ook niet van de Randos en famille. Je kan die wel op een betalende app downloaden, maar die app is nogal minimaal uitgewerkt.

RB – Rando en boucle

Er zijn in Wallonië 150 Randos en boucle (RB). Een RB is een lusvormige dagwandeling met een lengte tussen 14 km en 32 km die je makkelijk kan inkorten tot een familiewandeling. De route is samengesteld uit een opvallend mooi stuk van een GR en een teruggaand traject om de lus rond te maken. Deze wandelingen zijn gebundeld in 10 wandelgidsen. Ze bevatten een uitstekende (Franstalige) wegbeschrijving en gedetailleerde kaartjes met het wandeltraject.

Entre 2 gares

Sindskort heeft ook de Waalse GR-organisatie een wandelgids met 12 stationstappers. Je wandelt van station naar station en keert met de trein terug naar je vertrekpunt. Je kan de wandelgids als PDF bestellen, er is geen gedrukte versie.

RF – Rando en famille

Er zijn in Wallonië 45 Randos en famille (RBFAM). Dit zijn verkorte versies van de RB’s met een afstand tussen 6 en 12 km. De wandelingen zijn gebundeld in 3 wandelgidsen. Ze bevatten een uitstekende (Franstalige) wegbeschrijving en gedetailleerde kaartjes met het wandeltraject.

GR en GRP – Sentiers GR en GR de Pays

Er zijn in Wallonië 30 GR’s, waarvan een aantal tot de allermooiste wandelroutes van België behoren. Zo’n GR kan honderden kilometers lang zijn, je kan er een heel zomerverlof aan besteden. Of je kan elk weekend een deeltraject stappen. De gidsen bevatten voldoende informatie over het openbaar vervoer om de lus rond te maken.  

We geven enkele interessante GR’s als voorbeeld:

Streek

GR Route

Afstand

Hoge Venen

GR 573 Vesdre et Hautes Fagnes

160 km

Oostkantons

GR 56 Les Cantons de l’Est et le parc naturel Hautes Fagnes – Eifel

252 km

Amblève

GR 571 Tour des vallées des légendes – Amblève, Salm et Lienne

286 km

Ourthe

GR 57 Vallée de l’Ourthe

356 km

Semois

GR 16 Sentier de la Semois

209 km

Trans Ardennen West

GR 14 Monschau – Bouillon – Sedan

276 km

Trans Ardennen Oost

GR 15 De la Lorraine Belge à Eifel

230 km

GR Wandelingen in België
  • Korte beschrijving van alle Vlaamse GR’s 
  • Bestel de Vlaamse en Waalse wandelgidsen
  • Download de Vlaamse GPX Tracks

www.groteroutepaden.be

GR Wandelingen in België
  • Overzicht van alle Waalse GR’s 
  • Download de Waalse GPX Tracks

https://grsentiers.be/

Nederlandstalige Info over een groot aantal GR Routes

www.trekkings.be

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!