Wat kost een goeie wandel-app ?

Intro

De tijd dat navigatie-apps gratis of bijna gratis waren is jammer genoeg voorbij. De meeste leveranciers bieden nog steeds een gratis versie aan, maar die is vooral bedoeld om je te laten kennismaken met hun software. Als je de app echt gaat gebruiken dat loop je al snel tegen een of andere beperking aan die je verplicht om toch de betalende versie te nemen.

Community platformen

Community platformen zijn doorgaans gratis. Je kan dus kosteloos meerdere platformen raadplegen op zoek naar geschikte tracks voor de wandelingen die je wil maken. Community platformen kunnen hun website gratis aanbieden omdat hun verdienmodel bestaat uit publiciteit en het verkopen van data omtrent je surfgedrag. Als je de publiciteit irritant vindt, dan kan je die laten verdwijnen door een betaald abonnement te nemen op het platform. Je krijgt dan meteen ook toegang tot de bijhorende app zonder beperkingen, beiden behoren tot één totaalpakket.

Wandel-apps

Navigatie apps zijn doorgaans gratis in een proefversie mits een aantal beperkingen. Voor sommige apps kom je met die gratis versie een heel eind, maar vaak moet je betalen om toch een aantal functies te ontsluiten die je echt nodig hebt. 

Iedere leverancier bedenkt zijn eigen beperkingen. Soms kan je geen kaarten downloaden voor offline gebruik. Dat is lastig als je wandelt in een streek met zwak internet bereik en het vreet aan de mobile data. Soms kan je slechts één route op je gsm downloaden. En soms krijgt je geen hoogtelijnen te zien of kan je geen wandelsporen opnemen.

Kosten model

Het kostenmodel van elke leverancier is verschillend en het kan behoorlijk ingewikkeld zijn om precies te weten waarvoor je betaalt.

Meestal komt het hierop neer :

  • Leveranciers die een volledige oplossing (app en community platform) bieden rekenen doorgaans 30 euro per jaar.
  • Leveranciers die alleen maar een app aanbieden vragen voor alle functies doorgaans 5 tot 10 euro per jaar.

In deze prijzen is het gebruik van de OSM kaart inbegrepen. Deze kaart volstaan ruimschoots om een wandeling uit te stippelen of te navigeren. Sommige leveranciers bieden ook nog per land de nationale topografische kaarten aan, maar die zijn dan betalend. 

Sommige apps bieden naast de gratis routes van andere wandelaars ook betalende routes van gekende outdoororganisaties aan, zoals Rother of Kompass. 

In ons advies (lees verder) geven we de concrete prijzen van een aantal oplossingen.

Vragen / Aanvullingen ?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel hier je vraag!