Kenmerken van de beste wandel-apps

Intro

Elke wandel-app beschikt over de basisfuncties die je nodig hebt om een route te navigeren. Maar ze zijn niet allemaal even gebruiksvriendelijk en sommigen beschikken alleen over de meest elementaire functies.

Als je toch in een wandel-app investeert (in geld door een abonnement te nemen en in tijd om de app goed te leren kennen) dan kies je best ineens voor een app die alle functies biedt die je nodig hebt. 

In het vorige hoofdstuk vertelden we reeds waarom je best voor een app kiest met een goed community platform. Hier lees je welke kenmerken een goede app moet hebben.

Gedetailleerde kaarten

Een goede navigatie-app moet eerst en vooral over een gedetailleerde digitale wandelkaart beschikken. Dat is een kaart met wereldwijde dekking die kan inzoomen tot op het kleinste detail.

Dankzij het OSM project beschikt elke wandel-app tegenwoordig over zo’n kaart. OSM staat voor ‘Open Street Map’, het is een digitale kaart die door vrijwilligers gemaakt wordt en ze is gratis te gebruiken. De meeste navigatie-apps maken gebruik van deze kaart, waar ze een eigen layout op toepassen.

Naast de OSM kaart bieden heel wat apps ook betalende kaarten aan. Dat zijn commerciële kaarten of kaarten van de overheid zoals bijvoorbeeld de kaarten van het Belgische NGI. De commerciële kaarten zoals deze van de Alpenverenigingen bieden veel extra informatie over de wandelwegen in de bergen. Zo’n extra kaarten zijn meestal vrij duur en niet echt noodzakelijk om een wandeling te navigeren: de OSM kaarten zijn meestal ruim voldoenden.

Apps bieden vaak ook satellietkaarten. Die beelden zijn nuttig als je in een routeplanner een wandelroute uitstippelt in een afgelegen gebied waar er nauwelijks paden zijn of waar er geen goede kaarten van bestaan. Dergelijke beelden kan je meestal wel online bekijken, maar niet downloaden in de app voor offline gebruik. Je zal merken dat de kwaliteit van satellietkaarten nogal verschilt van platform tot platform.

Kaarten kunnen routeerbaar of niet-routeerbaar zijn. Routeerbare kaarten laten je toe om snel een wandeling uit te stippelen waarbij de routeplanner tussen twee punten de weg of het pad volgt. Niet-routeerbare kaarten zijn gewoon een foto. Tussen twee punten tekent een routeplanner met niet-routeerbare kaarten steeds een rechte lijn. Je zal dan veel tussenpunten moeten plaatsen om de wandelroute correct weer te geven. Gelukkig hebben bijna alle routeplanners routeerbare kaarten. Bij het uitstippelen van een wandeling kan je dan kiezen of je een route punt per punt manueel uitstippelt of je kiest voor het automatisch volgen van paden.  

Het is heel belangrijk dat je de kaart die je nodig hebt op je gsm kan downloaden voor offline gebruik. Op terrein zal je immers niet altijd een goed bereik hebben. Mobiele data downloaden is bovendien in sommige landen peperduur en het vreet energie van de batterij van je gsm. Het online gebruik van kaarten in een app is doorgaans gratis, maar kaarten voor offline gebruik in de app downloaden is meestal betalend met een jaarabonnement.

Alpen, Oostenrijk : detailkaart in een wandel-app op basis van OSM.

(klik om te vergroten)

Groenland, de meren in de omgeving van Tassiilaq : satellietkaart in een wandel-app.

 (klik om te vergroten)

Hoogte informatie

Als je in de bergen gaat wandelen, dan wil je graag weten of je route sterk klimt of daalt. Je wil dus op de kaart hoogtelijnen en slagschaduwen zien en je wil ook een hoogteprofiel van je route bekijken.

De meeste apps tonen hoogtelijnen op de kaart. Maar niet alle apps zijn in staat om voor elk punt de precieze hoogte te berekenen of om een hoogteprofiel op te stellen. Dat komt omdat niet alle apps beschikken over een DEM (Digital Elevation Model) rasterkaart. 

Hou hiermee rekening als je niet alleen in Vlaanderen maar ook in de Ardennen of in de Alpen gaat wandelen.

Robertville, wandeling langs de Warche. Hoogte-informatie op het community platform van OutdoorActive: hoogtelijnen, slagschaduwen, een hoogteprofiel en de absolute hoogte van een geselecteerd punt (uitzichtspunt Nec de Napoléon).

(klik om te vergroten)

Navigeren

De belangrijkste functie van een wandel-app is uiteraard het navigeren zelf. En het is daarbij belangrijk dat je het verschil kent tussen een doel-navigatie en een route-navigatie.

Doel-navigatie

Een auto-gps is een gps met doel-navigatie. Je voert een adres in en de gps zal het traject automatisch uitstippelen. Hij maakt hierbij gebruik van de grootst mogelijke wegen en vermijdt files en wegenwerken. Een wandel-app met doel-navigatie doet net hetzelfde. Je kan daarbij kiezen tussen autorijden, fietsen of wandelen. Kies je voor wandelen, dan zal de app je langs zoveel mogelijk kleine paadjes naar je doel leiden. Zo’n doel-navigatie is nuttig om de kortste weg naar de start van je wandeling vinden of om een wandeling af te breken en de kortste weg naar je auto te navigeren.

Route-navigatie

Bij het wandelen kies je voor route-navigatie. Je wil niet op de meest efficiënte manier naar een doel maar je wil een vooraf uitgestippelde route volgen. Je stippelt zelf een route uit met de routeplanner of je download de wandelroute van een andere wandelaar. Die route gaat over kleine paden, ze steekt mogelijk een riviertje zonder brug over en ze kan dwars door een bos lopen. Bij het wandelen zal de app je helpen om precies op het traject van die uitgestippelde wandeling te blijven.

Slimme kaart

Je kan er ook voor kiezen om je app als slimme kaart te gebruiken. Je stippelt dan geen route uit maar je bekijkt de kaart in je wandel-app terwijl je op weg bent. Het verschil met het lezen van een papieren kaart is dat de app je steeds precies toont waar je je op de kaart bevindt en in welke richting je loopt.

Navigatie ondersteuning

Tijdens het navigeren verwittigt de app je wanneer je ergens moet afslaan. De app zal je ook een signaal geven als je van de route bent afgeweken en hij zal je terug tot op de route brengen. 

Sommige apps bieden ook gesproken instructies aan. Veel wandelaars maken geen gebruik van die functie omdat ze de stem nogal storend vinden tijdens het wandelen. Maar trailrunners en slechtzienden vinden audio-navigatie wel een handige functie.

Doel-navigatie (Google Maps) : navigeer van treinstation Heide naar de toegangspoort van de Kalmthoutse heide.

Route-navigatie (OutdoorActive) : navigeer een wandeling in de Kalmthoutse heide.

(Klik om te vergroten)

Een route importeren met de routefinder

We hadden het er al over dat je wandelroutes van andere wandelaars of organisaties kan vinden met de routefinder van een community platform zoals RouteYou, Wikiloc, Outdoor Active of Alltrails. Vanuit zo’n platform kan je deze routes downloaden als GPX-bestand.  

Een goeie wandel-app laat toe om elk GPX-bestand te importeren zodat je de wandelingen die je op diverse platforms vindt zelf kan nalopen. Je kan dit doen door bijvoorbeeld het bestand in attachment vanuit je laptop naar jezelf door te mailen, de mail top je gsm te openen en het bestand op je gsm te bewaren. Daarna kan je het bestand op je gsm openen met de wandel-app.  

Als de wandel-app gekoppeld is aan een wandelplatform, dan kan je de routefinder van dat platform rechtstreeks in de app gebruiken. Je hoeft dan geen import/export uit te voeren: platform en app zijn naadloos geïntegreerd. 

 

De  routefinder van RouteYou in de App en op de website.

(klik om te vergroten)

Een route uitstippelen met de routeplanner

Je hebt een routeplanner nodig als je zelf wandelroutes wil uitstippelen. Sommige wandel-apps beschikken over een routeplanner zodat je rechtstreeks op je gsm een wandeling kan uitstippelen. 

Maar het scherm van een gsm is vrij klein. Daarom kiezen veel wandelaars ervoor om routes op hun laptop uit te stippelen. Dat kan heel vlot als de wandel-app ook over een community platform met routeplanner beschikt. 

Een goede routeplanner laat toe om volledig automatisch een route uit te stippelen. Je klikt dan twee punten aan en de routeplanner tekent hiertussen een mooie weg langs kleine paadjes. Voeg er nog een paar punten aan toe en en je hebt een volledige wandeling. 

Kies je voor manueel, dan zal de routeplanner het traject in vogelvlucht tussen beide punten tekenen. Op deze manier moet je heel veel punten aanklikken om een correcte route te maken. Maar je kan wel dwars door het veld lopen, je hoeft niet op de wegen te blijven. 

Een semi-automatische route combineert beiden : je schakelt bij het uitstippelen voortdurend af tussen automatisch (volg de wegen) en manueel (ga in vogelvlucht). 

Sommige routeplanners ondersteunen ook round-trips. De planner tekent dan een lusvormige wandeling uit vanaf een gekozen startpunt. Je kan de afstand zelf kiezen.

De routeplanner van OutdoorActive op laptop en op smartphone

 (klik om te vergroten)

Een spoor opnemen en statistieken bekijken

Bijna elke wandel-app laat toe om je wandelspoor op te nemen.

Dat is handig als je die route achteraf nog eens wil stappen of als je de route wil delen met vrienden. Het is ook veilig om een wandelspoor op te nemen voor als het weer plots omslaat. Dan kan je de opgenomen track omkeren heel precies op je stappen terugkeren.

Tijdens het opnemen verzamelt een app allerlei statistieken over je wandeling. De sterkste apps bieden de meest uitgebreide statistieken : gelopen afstand en tijd, nog af te leggen afstand en tijd, gemiddelde snelheid, afgelegde hoogtemeters en nog veel meer.

Tijdens het navigeren kan je je wandelspoor opnemen. Je krijgt meteen allerlei statistieken over het tochtverloop.

(klik om te vergroten)

Interessepunten (POI's) en foto's

Veel wandel-apps laten toe om onderweg interessante punten te markeren. Dat kunnen algemene interessante plaatsen zijn zoals uitzichtpunten, natuurfenomenen of waardevol cultureel erfgoed. Het kunnen ook persoonlijke interessepunten zijn zoals het startpunt van je wandeling, de parking waar je je auto parkeerde of een picknickplaats. Je kan zo’n punt een naam geven en een beschrijving toevoegen. En je neemt meteen met je gsm een foto die automatisch aan dat punt toegekend wordt. 

Een goed community platform beschikt over een groot aantal POI’s die andere wandelaars reeds invoerden. Je kan er dan voor kiezen om die interessepunten onderweg in de app te bekijken op het ogenblijk dat je zo’n punt bereikt. Dat kan alleen als het community platform en de wandel-app van dezelfde leverancier zijn. 

Voorbeeld van een POI. Je kan onderweg foto’s maken en meteen aan het interessepunt toevoegen.

Printen

Printen doe je niet vanuit de wandel-app maar vanuit het bijhorende community platform.

Sommige platformen hebben uitgebreide printfaciliteiten. Je kan een overzichtskaartje afdrukken of een volledige topogids samenstellen met een beschrijving, een kaartje, een hoogteprofiel en foto’s. Of je drukt een roadbook af als een verzameling kleine kaartjes die je de weg wijzen. Dan heb je zelfs geen wandel-app meer nodig, je kan gewoon met die kaartjes navigeren.

RouteYou is een community platform met heel sterke printfaciliteiten.

Skyline

Skyline is een functie die maar weinig apps kunnen bieden. Skyline schakelt de camera van je gsm aan en filmt het landschap dat je ziet. Op dit beeld projecteert de software de namen van de  bergtoppen en de dorpjes die op het beeld te zien zijn.  

Skyline toont je het landschap op je gsm en benoemt bergtoppen en ander interessepunten.

3D Flight

Ook dit is een functie die maar weinig wandel-apps kunnen bieden. Met deze functie kan je een wandelroute in een driedimensionaal beeld zien. Je vliegt als het ware in een drone over het landschap en je ziet jezelf als een stip op de wandelroute lopen. Zo krijg je bij het voorbereiden van een wandeling een uitstekend beeld van wat je op die wandeling kan verwachten.

3D Flight toont je route in een driedimensionaal landschap

Buddy Beacon

Buddy Beacon tenslotte is ook een speciale functie die maar door weinig apps aangeboden wordt. Met Buddy Beacon zie je op de kaart de precieze positie waar je vrienden (buddy’s) zich bevinden.  

Deze functie wordt vooral gebruikt door Rescue teams bij zoekacties. Apps zoals Outdoor Active die deze functie ondersteunen bieden ze vaak gratis aan voor reddingsteams. Maar ze zijn ook nuttig als je met een groep op weg bent, zo raak je elkaar nooit kwijt.

 

OutdoorActive ondersteunt buddy beacon

Vragen / Aanvullingen ?

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel hier je vraag!