Waarom een community platform
Intro
Community platformen ontstonden toen wandelaars en fietsers de tracks die ze met hun gps opnamen met elkaar begonnen te delen. Deze websites worden inmiddels niet alleen meer door gps gebruikers geraadpleegd maar ook door gebruikers van apps die wandelroutes op hun gsm downloaden.
Vandaag hebben community platformen nog heel wat meer functies dan louter het uitwisselen van wandelingen. Ze hebben routeplanners om je eigen wandelingen uit te stippelen, ze bewaren al je wandelingen in de cloud en ze zijn naadloos geïntegreerd met de wandel-app op je gsm.
Lees hier waarom het noodzakelijk is om voor zo’n platform te kiezen.
Wandelingen (GPX-Tracks) downloaden met een routefinder
Een community platform is een website waar je wandelingen van andere wandelaars of outdoor organisaties kan zoeken en downloaden met een routefinder.
In België is RouteYou het platform met de meeste wandelingen. RouteYou werkt samen met Grote Routepaden, je vindt er dus steeds de recentste versie van elke GR in Vlaanderen. In het buitenland kan je onder andere terecht bij Outdoor Active (Europa), Wikiloc (Wereldwijd) en Alltrails (US en wereldwijd).
Het downloaden van wandelingen op je laptop gebeurt in het universele GPX-bestandsformaat. Dat downloaden is doorgaans gratis mits je een gratis account aanmaakt. Goed dat dit gratis is, want je zal vaak meerdere community platformen raadplegen om de beste versie van een wandelroute te vinden.
Wandelingen (GPX-Tracks) bewaren en delen
Als je met een app een wandeling maakt, dan kan je je wandelspoor opnemen. Je kan deze sporen het best bewaren in de cloud, dan raken ze niet verloren als je je gsm kwijtraakt of vervangt door een nieuw exemplaar.
Kies dus voor een app met een community platform, dan worden al je sporen netjes in de cloud bewaard. Je kan je sporen (tracks) zowel in de app op je gsm bekijken als op de website van de community op je laptop. Je kan een track privé bewaren of je kan hem voor het publiek openstellen. Dan kunnen ook je vrienden jouw spoor bekijken en downloaden.
Het is aan te raden om voor één community platform met een goeie wandelapp te kiezen en hiervoor te betalen. De andere community platformen gebruik je dan gratis om wandelroutes van anderen te downloaden.
Een totaaloplossing met community platform en wandel-app.
(klik om te vergroten)
Wandelingen uitstippelen met een routeplanner
Je zal allicht niet alleen wandelingen van anderen nalopen maar zelf ook wandelingen uitstippelen. Daarvoor gebruik je een routeplanner.
Een goede wandel-app heeft een routplanner zodat je een route op je gsm kan uitstippelen. Maar het scherm van een gsm is hiervoor nogal klein. Daarom is het handiger om een route op je laptop uit te stippelen en de route daarna te downloaden in je gsm. Je maakt hiervoor gebruik van de routeplanner op de website van een community platform.
Als je wandelapp en je community platform van dezelfde leverancier zijn, dan kan je al je routes zowel in de wandel-app als in het community platform op je laptop terugvinden. Beide toestellen synchroniseren immers automatisch met het community platform.
Gebruik je een app van een andere leverancier, dan zal je de wandeling als GPX-bestand moeten exporteren uit je laptop en importeren in je gsm. Je kan dit doen door bijvoorbeeld het bestand in attachment vanuit je laptop naar jezelf door te mailen, de mail op je gsm te openen en het bestand op je gsm te bewaren. Daarna kan je het bestand op je gsm openen met de wandel-app.
De Routeplanner van Outdoor Active.
(klik om te vergroten)
Wat kost een commmunity platform ?
Het gebruik van een community platform om routes van anderen te downloaden is gratis. Je kan dus verschillende community platformen gebruiken om goeie wandelroutes van anderen te zoeken. Het nadeel van zo’n gratis account is dat de website je dan overstelpt met publiciteit, dat maakt deel uit van hun verdienmodel.
Om je eigen wandelroutes uit te stippelen met een routeplanner en om je eigen routes in de cloud te bewaren kies je best voor één community platform zodat je maar één keer moet betalen. Je krijgt dan meteen een volledige oplossing : het platform én de wandelapp. In het plaform ben je verlost van publiciteit en in de app worden alle functies beschikbaar zoals bijvoorbeeld het werken met offline gedetailleerde kaarten.
Zo’n totaaloplossing (platform + app) kost doorgaans 30 € per jaar.