Wandelpunt.be Logo

Wandelspecials Ardennen

Wandelpunt.be Logo

Wandelspecials Ardennen

Websites & wandelkaarten & wandelgidsen

Familiewandelingen

Dagstappers

Meerdaagse trekkings

Randinformatie

JA / NEE

Taal

FR / NL

Aantal

Vlaanderen

0

Wallonie

5

Hoe Navigeren

Beschrijving

JA / NEE

Kaart

JA

Markeringen

JA / NEE

GPX-track 

JA / NEE

Specials Ardennen

Naast de wandelingen van Grote Routepaden zijn er nog een aantal organisaties die in de Ardennen een schitterende meerdaagse trekking uitstippelen. De wegbeschrijving verschilt: sommige hebben terreinmarkeringen, anderen niet. Ze geven al of niet een wandelgids of kaart uit, ze beschrijven wel of niet welke bezienswaardigheden er onderweg zijn, je kan al of niet een GPX-track downloaden.

We hebben er 5 interessante lange afstandswandelingen uitgekozen.

Wandeling

Organisatie

Afstand

Eisleck Trail en Lee Trail

157 lm

Entre Lesse et Lomme

78 km

Venn Triologie

109 km

Hoge Ardennenroute 

257 km

La Transardennaise

160 km

Escapardenne - Eisleck Trail en Lee Trail

Wandelen in België

De Belgische organisatie Les Deux Ourthes en de Luxemburgse organisatie Natur & Ëmwelt hebben samen een van de mooiste meerdaagse wandelingen in Luxemburg en België uitgestippeld. De wandeling bestaat uit twee deeltrajecten: de Escapardenne Eisleck Trail en de Escapardenne Lee trail.

Beide trajecten vormen samen een meerdaagse trektocht van 157 km, verdeeld in 8 etappes. Deze trail is de favoriet van veel lange afstandswandelaars. Het wandelpad werd erkend als ‘Leading Quality Trail’ door de Europese wandelorganisatie voor langeafstandswandelen. 

Het is een ideale route om kennis te maken met lange afstandswandelingen omdat een groot deel van het traject in de buurt van een treinstation ligt. Je kan op verschillende plaatsen op- en afhoppen als het allemaal wat te zwaar wordt. De wandelroutes zijn op het terrein uitstekend gemarkeerd. Ze zijn ook prima gedocumenteerd in twee Nederlandstalige wandelgidsen met bijhorende wandelkaarten. 

Op de website van Escapardenne vindt je alle informatie over de wandelingen, je kan er gratis de GPX-tracks downloaden en de wandelgidsen en kaarten bestellen. Op de website van Trails & Trekkings vind je een uitstekend verslag met heel wat bijkomende informatie.

Naast de Eisleck-Lee trail publiceert Escapardenne nog 4 kaarten met lusvormige meerdaagse wandelingen in het gebied van de Ourthe. Ze hebbben een lengte van 30km, 53 km, 80 km en 98 km. Deze vier extra wandelingen zijn niet op het terrein gemarkeerd.

Escapardenne

Website van Escapardenne met alle informatie. Je kan de wandelgids met kaart bestellen via de online shop.

www.blog.escapardenne.eu

Bivakzone2

Verslag van de wandeling op de website van Trails & Trekkings.

www.trekkings.be

Entre Lesse et Lomme

Entre Lesse et Lomme is een vrij nieuwe lange afstandswandeling (2018) die hierdoor vrij populair is bij ervaren lange afstandswandelaars die wel eens iets nieuws willen wandelen. Het is een meerdaagse trekking van 78 km die dwars doorheen de Ardennen loopt. Het pad loopt bijna uitsluitend over onverharde wegen en door bosrijk gebied. 

Het leuke aan deze trail is dat je onderweg kan bivakkeren in bivakzones. Om overlast te vermijden moet je voor deze bivakzones reserveren. 

Het pad is op het terrein uitstekend bewegwijzerd en je kan de wandelkaart (Wandelkaart Libin) bij het NGI bestellen. Je kan de GPX-track downloaden op de website van La Grande Forêt de Saint-Hubert, maar dat vergt wel wat zoekwerk. Je vindt de track ook niet-officieel op de website van Routeyou, dat gaat eenvoudiger. Deze wandeling is ook uitstekend beschreven op de website van Trails & Trekkings.

NGI

Bestel de wandelkaart van de route bij het Nationaal Geografisch Instituut (NGI).

www.ngi.be

lagrandeforet

Download de GPX-track op de website van La Grande Forêt de Saint-Hubert.

www.lagrandeforetdesainthubert.be

Bivakzone2

Nederlandstalige beschrijving van het traject en informatie over paalkamperen.

www.trekkings.be

www.bivakzone.be

Bivakzone

Voor de bivakzones van ‘Entre Lesse et Lomme’ moet je voortaan reserveren. 

https://foretsainthubert.wixsite.com/entrelesseetlomme 

Venn Trilogie

De Venn trilogie is een vrij nieuwe trekking van 109 kilometer door de Hoge Venen. Deze route loopt over drie regio’s, vandaar een ’trilogie’. Ze start in Kelmis aan het drielandenpunt en loopt tot Bütchenbach. Eerst loopt ze door de noordelijke Venen (met bos- en weidegebied), daarna door de hoge Venen (Veengebied met knuppelpaden) en tenslotte door de zuidelijke Venen (bossen, diep ingesneden rivieren en kastelen).

De route bestaat uit 6 dagetappes, maar je kan de laatste twee etappes op één dag combineren. Het is een mooie route met veel onverharde paden. Het traject is perfect op het terrein gemarkeerd en je kan een wandelgids en GPX-track downloaden. 

Venn Logo
Ostbelgien

Op de website van Ostbelgien vind je alle info over de route en de officiële GPX-track.

www.ostbelgien.eu

Bartlogo

Op de website van Bart Caers vind je praktische informatie en een tof verhaal over zijn belevenissen op de trekking.

www.caersbart.be/hiking/venntrilogie

Vennlogo2

Hier kan je een pdf downloaden met de officiële wandelgids van de Venn Trilogie

Venn Trilogie

Hoge Ardennenroute

Hiking Advisor (HA) is een organisatie in Vlaanderen die diverse activiteiten organiseert rond lange afstandswandelingen: een discussieforum, een website met informatie en praktijkopleidingen. De vrijwilligers van HA hebben ook zelf een lange afstandswandeling in België uitgestippeld.  

Deze route heeft een lengte van 257 km. Ze start in de Hoge Venen en loopt doorheen alle wandelstreken van de Ardennen (Amblève, Ourthe, Lesse & Lomme en Semois). Het is een erg avontuurlijke route met heel wat hoogtemeters. Er zijn verschillende rivierdoorwadingen, die je bij hoge waterstanden evenwel kan omzeilen.  

Op de website van Hiking Advisor vind je praktische informatie en je kan er een kaart met roadbook en een GPX track downloaden. Je vindt er ook suggesties voor bivakplaatsen. De route is niet op het terrein gemarkeerd en er bestaat geen wandelgids. 

Het is een schitterende route, voor en door ervaren wandelaars. 

HA Route2
HA Logo

Je vindt alle informatie op de website van Hiking Advisor.

www.hikingadvisor.be

GTA - La Transardennaise

La Maison de la Randonnée – GTA Belgique (Grande Traversée des Ardennes) is een organisatie die zich ooit afsplitste van de Waalse GR-organisatie. Ze hebben in België vier lange afstandsroutes uitgestippeld, waarvan de Transardennaise (160 km in 7 dagettapes) de meest bekende is. Bij elke lange afstandswandeling horen ook een tiental lusvormige familiewandelingen.

  • GTA La Transardennaise 160 km
  • GTA La Transfamenne 57 km
  • GTA La Transgaumaise 140 km
  • GTA De l’Eifel à l’Ardenne 200 km

Deze wandelingen zijn vooral interessant als je beroep wil doen op een organisatie om je meerdaagse tocht te organiseren. GTA Belgique heeft een partnership met de commerciële organisatie Europ’Aventure die volledige wandelarrangementen aanbiedt.

De wandelingen zijn op het terrein met geel-witte markeringen aangeduid. Je kan de Nederlandstalige  wandelgidsen en kaarten bestellen op de website van La Maison de la Randonnée. De Transardennaise is ook uitstekend beschreven op de website van Trails & Trekkings.

GTA Logo

Website van GTA Belgique met alle informatie over de wandelroutes. 

www.gta.be

europaventure

Website van Europaventure met wandelarrangementen voor de wandelroutes van  GTA.

www.europaventure.be

Bivakzone2

Nederlandstalige beschrijving van het traject en paalkamperen.

www.trekkings.be

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!