Als je op zoek gaat naar een interessant wandelgebied dan is het altijd een goed idee om eerst het reliëf te bekijken. Hoger gelegen gebieden met meer reliëf zijn immers meestal interessanter om te wandelen dan vlakke, laaggelegen gebieden. Je klimt niet alleen sportieve hoogtemeters, je wordt ook beloond met mooie uitzichtpunten.
Geografen verdelen België in drie hoogtezones: laag-, midden- en hoog-België.
Klik om te vergroten – (c) Wandelpunt
Laag-België
Laag-België begint aan de kust op 0m en bestrijkt ongeveer heel Vlaanderen tot aan de hoogtelijn van 50m. Dit vlakke gebied biedt geen interessant reliëf, je zal er geen hoogtemeters maken. Als je van vergezichten houdt, dan moet je op zoek naar duintoppen, uitkijktorens voor wandelaars of oude mijn-terrils. Een uitzondering zijn de Vlaamse getuigenheuvels in het overgangsgebied naar Midden-België. Het zijn eenzame heuvels met een hoogte tot 150m die getuigen van een hoger gelegen plateau dat helemaal weggeërodeerd is. Met enige overdrijving worden deze heuvels in de streek van Ronse de ‘Vlaamse Ardennen’ genoemd.
Midden-België
Midden-België is het gebied tussen de hoogtelijn van 50m en die van 200m. Het reliëf neemt toe waardoor je al wat mooier uitzicht hebt op het golvende landschap. Veel hoogtemeters zal je nog steeds niet maken. Ten noordoosten van Hasselt is er een merkwaardige uitloper van Midden-België: hier ligt de schitterende wandelstreek Hoge Kempen.
Hoog-België
Ten zuiden van de rivieren Samber en de Maas bereik je Hoog-België, dat boven de hoogtelijnen van 200m ligt en bijna tot 700m reikt. Het Signal de Botrange (694 m) in de Hoge Venen is het hoogste punt van België. Je vindt er het Baltia torentje dat precies tot 700m reikt. In de winter kan je er wandelingen in de sneeuw maken. Hoog-België heeft onbetwistbaar het interessantste reliëf om te wandelen. Er zijn diep ingesneden rivieren met hoogteverschillen tot 250m en interessante rotsformaties met mooie uitzichtpunten.
Flink klimmen en dalen in de Ardennen.
Op weg naar Les Echelles, Semois
Vragen / Aanvullingen ?
Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel hier je vraag!
Maakte je zelf een wandeltrip naar Groenland en heb je interessante informatie? Deel hier je kennis!