HIKING &

TREKKING

Updates en aanvullende informatie

Wandeltechnieken

DEEL 2 – Wandeltechnieken

HIKING & TREKKING

Updates en aanvullende informatie

DEEL 2 – Wandeltechnieken

p. 156

Wat te doen bij een wandelongeval:

Waar vind je een wandelverzekering?

Wil je een wandelverzekering afsluiten? Dan kan je hiervoor terecht bij de Nederlandse of de Vlaamse bergsport vereniging.

p. 158

Jacht in de Ardennen:

Wanneer is er een jachtpartij?

Het jachtseizoen (drijfjacht – battues) loopt van 1 oktober tot 31 december, soms wordt het verlengd tot 31 januari.

Hoe weet je of een gebied in de Ardennen afgesloten is voor de jacht?

  • Er is sinds kort de officiële website van het DNF (Département Nature et Forêt) met een kaartje waar je alle geregistreerde jachtpartijen op datum kunt raadplegen. De domeinnaam is onbehoorlijk lang, klik op onderstaande link als je de website wil raadplegen.

https://portalarcgis.spw.wallonie.be/portail/apps/webappviewer/index.html?id=0460ad15c519483399a78622450b17a4

  • Voor de Oostkantons kan is er een aparte website. De site toont een kaartje met alle wandelknooppunten. Via de knop met rode gevarendriehoek kan je een datum selecteren. De site toont voor die datum een lijst met alle  jachtgebeurtenissen én een kaart die de afgesloten regio’s visualiseert.  

www.ostbelgien.eu/nl/wandelen/wandelrouteplaner

  • Je kan ook terecht bij de Waalse dienst voor toerisme van het wandelgebied waar je naar toe wil.  De mensen van de betreffende toeristische dienst zullen je ter plaatse graag verder helpen. De informatie op hun websites is vaak verouderd of onvolledig en je zal ook niet altijd antwoord ontvangen als je een mailtje stuurt. Je kan dus beter even telefoneren. Google voor het telefoonnummer van de dienst op ‘toerisme’ of ‘tourisme’ en de naam van het stadje dat het dichtst bij je wandelgebied ligt.

  • Je kan ook nog terecht op (primitieve) de website van het DNF (Département Nature et Forêt) waar je de telefoonnummers van de jachtverantwoordelijken vindt. 

http://environnement.wallonie.be/dnf/servext/adsednf.htm

p. 159

Gevaarlijke dieren:

Hoe ga je om met beren?

Op onze website vind je een uitgebreid artikel over hoe je tijdens het wandelen omgaat met allerlei soorten beren: https://wandelpunt.be/wandeltechnieken/beren/

p. 164

EHBO-kit en reisapotheek voor hikers:

Wat neem je mee?

Op onze website vind je een uitgebreid artikel met illustraties over de inhoud van je EHBO-kit.