Soorten navigatie-apps voor wandelaars

Intro

Er zijn ontzettend veel apps waarmee je een wandeling kan navigeren, het is dus niet eenvoudig om de app te kiezen die bij je behoeften aansluit. 

We starten met het verdelen van de groep van apps in 3 soorten

  • Doel-navigatie apps
  • Route-navigatie apps
  • Focus apps

De route-navigatie apps zijn de meest geschikte apps om zelf wandelingen uit te stippelen en op je gsm te navigeren.

Doel-navigatie apps

Deze apps brengen je zo efficiënt als mogelijk naar een bepaalde bestemming.  

Een voorbeeld van een doel-navigatie app is een auto-gps. Je voert een adres in en de gps zal het traject automatisch uitstippelen. Hij maakt hierbij gebruik van de snelste wegen en vermijdt files en wegenwerken. 

Een wandel-app met doel-navigatie doet net hetzelfde. Google Maps is een goed  voorbeeld van zo’n app. Je voert een bestemming in en je kiest tussen autorijden, fietsen of wandelen. Kies je voor wandelen, dan zal de app je langs zoveel mogelijk kleine paadjes naar je doel leiden. 

Zo’n doel-navigatie is nuttig om de kortste weg naar de start van je wandeling vinden of om een wandeling af te breken en de kortste weg naar je auto te navigeren. In de app van Google Maps kan je ook kiezen voor de optie ‘openbaar vervoer’. Hiermee brengt de app je op de meest efficiënte manier met het openbaar vervoer naar je bestemming, bijvoorbeeld het startpunt van je wandeling.

De meest route-navigatie apps ondersteunen ook doelnavigatie, meer geen enkele werkt zo efficiënt als Google Maps.

Google Maps : doel-navigatie

Outdoor Active : route-navigatie

Route-navigatie apps

Als je een wandeling maakt, dan wil je helemaal niet zo efficiënt als mogelijk naar een eindbestemming: je wil een vooraf uitgestippelde wandelroute volgen. Die route gaat over kleine paadjes, ze steekt mogelijk een riviertje zonder brug over en ze kan dwars door een bos lopen. Vaak is de route lusvormig en voert ze je terug naar je startpunt.

Met een doel-navigatie app zoals Google Maps kan dit niet. Je zal een echte wandel-app moeten gebruiken als je een route wil navigeren. Enkele voorbeelden van zo’n apps zijn Outdoor Active, Komoot, RouteYou en ViewRanger.  

Je importeert in die apps een route die je downloadde van een community platform of je stippelt zelf een route uit met een routeplanner. Daarna helpt de app je om die route te navigeren.

Doel-navigatie (Google Maps) : navigeer van het treinstation van Heide naar de toegangspoort van de Kalmthoutse heide.

Route-navigatie (Outdoor Active) : navigeer een uitgestippelde wandeling in de Kalmthoutse heide.

(Klik om te vergroten)

Focus apps

Er zijn ook apps voor wandelaars die met een heel specifieke doelstelling zijn gemaakt. Ook die apps laten je toe om een route te navigeren, maar ze focussen op welbepaalde routes. Daarom noemen wij ze ‘focus apps’. 

Deze apps zijn doorgaans heel gebruiksvriendelijk omdat ze slechts beperkte functies ondersteunen. Maar je kan ze hierdoor moeilijk of niet gebruiken als universele wandel-app. 

Een voorbeeld is de app van Natuurpunt. Deze app laat je toe om heel gebruiksvriendelijk de wandelingen van Natuurpunt te navigeren. 

Ook de app van Wandelknooppunten is zo’n app met een specifieke doelstelling. De focus ligt op het uitstippelen en volgen van wandelroutes die het wandelknooppunten-netwerk Vlaanderen volgen. 

App van Natuurpunt

App van Wandelknooppunten

Vragen / Aanvullingen

Niet gevonden wat je zocht?  Stel hier je vraag!

Niet gevonden wat je zocht?

Stel hier je vraag!